Кад навијачи градских ривала навијају за вас, онда знате да сте успјели

Како у фудбалу тако и у политици има жена успјешнијих од мушкараца

BUKA portal / 13. новембар 2020

 

„У доминантно мушком спорту примјер сам једне од најуспјешнијих чак и од већине мушкараца. Одгојена сам тако да нема разлике између мушких и женских послова – или си способан или ниси!“, поручила је Самира Хурем, селекторица женске ногометне репрезентације БиХ, тренерица женског фудбалског клуба СФК 2000 Сарајево и једна од учесница кампање „Ја гласам за жене“ која има за циљ да мотивира бираче да изаберу већи број жена на позицијама гдје се доносе одлуке.

Говорећи о свом путу, Самира истиче да је био прилично трновит, јер је увијек морала постизати много боље резултате од мушкараца како би ју схватали озбиљно. У једном тренутку своје каријере, када се чинило да ни компетенције, ни знање, ни лиценце нису довољни хтјела је и одустати, али је одлучила да истраје због свих младих жена које су у њој гледале лидерицу, спортску и људску менторицу. „Одлучила сам да се борим за оно све што сам дотад постигла, да будем примјер младим женама. Данас наш клуб чешће од мушких колега игра у Лиги шампиона и добива подршку оних који су до јуче сумњали у нас. То ми говори да се истрајност исплатила. Кад за вас навијају и навијачи „Сарајева“ и „Жеље“ онда знате да сте у фудбалу направили успјех!“, нашалила се Самира.  

 

О Самири, чији је спортски пут и људски интегритет инспирација многим младим женама, надахнуто је говорила у оквиру кампање и Селма Мемовић, играчица СФК 2000. „Научила ме да никад не одустајем! Тренерица Самира није само наша тренерица, она је наша друга мајка и наш најбољи пријатељ, наша потпора, чак и наше раме за плакање!“, прича Селма, која истиче да је и њој и другим саиграчицама Самирино присуство на њиховим тренинзима било кључно. У тренутку кад је имала изазове у приватном животу, Самира је била уз њу, што јој је непроцјењиво.

Дјетињство је провела играјући у махалама фудбал са дјечацима, те је силно жељела да почне тренирати у неком клубу. Када се нашла у дресу СФК прије једанаест година, свакако да је као дјевојка скретала пажњу многих, нарочито кад су се увјерили да „зна с лоптом“. Ипак, имала је подршку породице и пријатеља који су радознало долазили на тренинге и утакмице. Каже да и данас као тренерица другог тима СФК, када је у прилици да и она сама буде узор и примјер новој генерацији, код родитеља примјећује остатке патријархалног концепта у којем, иако доводе дјевојчице на те тренинге, вјерују да тај спорт није за њих. „Вољела бих да их подрже јер је наша тренерица Самира доказ да жене уз адекватну наобразбу и упорност могу остварити и боље резултате од мушкараца на свим пољима!“, закључила је Селма.

Кампања "Ја гласам за жену" подржана је од стране Владе Уједињеног Краљевства, Владе Швицарске и Владе Краљевине Низоземске, а имплементира је Wестминстер фондација за демократију у партнерству са ЦЕИ Нахла. Иницијатори ове идеје позивају организације цивилног друштва, институције, политичке странке, медије, представнике међународне заједнице, те све појединце широм земље да се укључе у кампању и допринесу напретку босанско-херцеговачког друштва. Више о женама из цијеле Босне и Херцеговине и њиховим инспиративним причама може се наћи на званичним профилима на друштвеним мрежама Кампање Фацебоок, Инстаграм, Тwиттер, Yоутубе.

 


Бука препорука

Избори у БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.