Кад НСРС донесе нови Закон! Шта нећете смјети рећи против Републике Српске?!

Лидери парламентарних странака у Републици Српској договорили су на састанку у Бањој Луци допуну Кривичног законика РС који је одговор на Инцково наметање одлуке о забрани негирања геноцида.

Milovan Matić / 28. јул 2021

За петак је заказана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће се расправљати о два приједлог Закона, и то о приједлозима Закона по хитном поступку који ће се истовремено доносити одлуком о пријевременом ступању на снагу.


Ради се о измјенама и допунама кривичног законика Републике Српске и о посебном Закону о непримјењивању одлуке високог представника.

 

Према информацијама БУКЕ, текст измјена Закона гласи: "Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републике Српске, њену заставу, грб, амблем или химну, казниће се казном затвора до три године", те "Ако је дјело из става 1. овог члана извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година."

Остатак прочитајте овдје.

Потпредсједник Народне Скупштине Милан Петковић за БУКУ појашњава да се допуна Кривичног законика РС односи управо на оне који својим дјеловањем или изношењем ставова понижавају или називају погрдним именима Републику Српску. Како каже, то није само називање Српске геноцидном или агресорском.

„То значи да ако се усвоје ове измјене онај ко понизи или се изјасни према РС тако да вријеђа, омаловажава мораће да одговара. Такође, ко запали заставу РС, грб или измјени подругљиво текст химне исто ће се наћи на удару овог закона. Ове измјене обухватају свако погрдно називање Републике Српске. И то није ништа ново. Такве законе имају и Словенија, Хрватска, Црна Гора... 

Он сматра да ове измјене су сасвим нормалне и да оне неће наићи на отпор чак ни у Вијећу народа РС.

„То кажем јер нису само Срби и спрски народ обухваћени, већ сви народи који живе у РС“, каже Петковић за БУКУ.
Он наводи да се овдје ради само о измјенама Кривичког законика, док се у случају неспровођења одлуке Високог представника ради о потпуно нвом закону који би требао имати два члана.

„Валентин Инцко је изашао из својих оквира и ми такво наметање закона не можемо дозволити. Имамо своје законодавне иснтитуције које су игнорисане и то је недопустиво. Због тога смо приморани да идемо на сједницу Скупштине са једним оваквим приједлогом закона који би имао за циљ да се спријечи примјена одлуке високог представника и којом се надлежни органи Републике Српске обавезују да неће сарађивати са надлежним органима БиХ на примјени ове, наметнуте одлуке”, рекао је Петковић и додао да ће се тек након што се усвоји овај закон у Народној скупштини он доћи под оцјену устваности.

Борислав Вукојевић, виши асистент на Факултету политичких наука у Бањалуци каже да борба представника РС на начин да доносе скоро идентичне одлуке као и високи представник контрапродуктивно.

“Прије свега, истичем да сам апсолутно против допуна закона које је наметнуо Валентин Инцко, из више разлога, али највише због тога што сматрам да је то директно нарушавање слободе мишљења и изражавања. Због тога, законе које је најавила НСРС гледам из сличног угла: колико год је реакција потребна, ипак мислим да је то борба истим средствима које не може донијети пуно доброга. Наиме, борити се против ускраћивања уставом загарантованих права нарушавањем истих је контрапродуктивно”, рекао је Вукојевић.

Директор Бањалучког центра за људска права Дејан Лучка каже да уколико се усвоје нове одредбе у Кривичном законику РС које се најављују тоне мора бити удар на слободу говора.

“Генерално ово није удар на слободу говора док је у оквиру парадокса толеранције, односно да се они који шире говор мржње и нетолеранцију казне за то. То значи да ако неко каже да је РС геноцидна творевина или да су Срби геноцидан народ он се налази у том парадоксу толеранције и самим тим изазаива мржњу према једном народу. Сви причају сад о слободи говора и ограничењима, али постоје законски основи за њено ограничење уколико се негирају злочини, уколико се шири националсоцијализам, уколико се шири мржња, посебно расна”, рекао је он. 

Као наводи, ограничења слободе говора и искориштавања ових измјена за неке могуће обрачуне са неистомишљеницима би се могле десити уколико се лоше пропишу одредбе које се мијењају у закону што се нада да се неће десити.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.