КАД СЕ ПРИРОДА ОСВЕТИ ЧОВЈЕКУ: Ово је истинита прича о језеру које је у једној ноћи убило 1700 људи

Једна од најнеобичнијих природних катастрофа у свијету убила је и 3500 животиња

BUKA portal / 28. октобар 2019

Током ноћи 21. аугуста 1986., сељаци који живе у близини афричког језера Нyос чули су необичну грмљавину...

Иако је старо само око 400 година, око вулканског језера Нyос у сјеверозападном Камеруну, уз саму границу с Нигеријом, десетљећима су кружили бројни митови о томе како у њему живе зли духови.

Оно што се догодило доказало је како је у причама које су држале дјецу даље од језера било и стварног упозорења - испод мирне површине Нyоса доиста се крила велика опасност.

То је прича Јосепха Нкwаина, једног од ријетких који је преживио најнеобичнију природну катастрофу у повијести.

"Нисам могао говорити. Остао сам без свијести. Нисам могао отворити уста, јер тада сам осјетио нешто страшно… Чуо сам своју кћер како необично хрче, врло ненормално... Док сам прилазио њезином кревету... и ја сам се срушио и пао… желио сам нешто рећи, али глас није могао изаћи... Моја кћер је већ била мртва", испричао је.

Након необичне тутњаве која је наступила, у тој кобној љетној ноћи се језеро претворило у фонтану која је избацивала воду неколико стотина метара у зрак.

Тада се изнад језера створио и велик облак - који се формирао из дима који је излазио из језера. Облак је непрестано растао све док није досегао висину од око 100 метара. У међувремену, уплашени су сељаци изашли из својих домова да би открили узрок буке, пише Сциенце Алерт.

Тежак је облак прекрио цијелу долину препуну људских насеља. Људи су падали посвуда - на цести, у свом дворишту, на пољу. Док су неки само изгубили свијест, док су други у боловима и хватању зрака умирали неколико минута. У два села најближа језеру преживјела су само 4 човјека.

Те кобне ноћи, Језеро Нyос је изненада испустило велики облак угљик диоксида (ЦО2), који је угушио 1746 људи и више од 3500 животиња у оближњим градовима и селима.

Ово је први пут у повијести да је природа изазвала гушење овако великог броја људи и животиња. До 23. аугуста, облак је нестао, а преживјели су се почели будити након несвјестице која је трајала скоро 36 сати.

Оно што знамо и што не знамо

Научници су закључили како је језеро Нyос испустило огромну количину угљик диоксида око 21 сат, а будући да је ЦО2 тежи од зрака, убрзо је потонуо у низину, покривајући све у плахту токсичног плина дебелу 50 метара. 

Уобичајено, те тоне и тоне ЦО2 "обуздане" су у језеру, но чини се да је у том тренутку, нешто мистериозно прекинуло сваку баријеру.

"Вулкански плинови који потјечу из земље испод језера с временом се отапају и постају концентрирани у најдубљој води, а тропске температуре формирају неку врсту "поклопца" топле воде изнад оне хладне. Није јасно како се разбила та баријера, а узроци би могли бити разни, од потреса, клизишта, вулканске ерупције, јака киша...", објашњава научник Давид Брессан.

У недостатку бољег знанственог објашњења, теоретичари завјере спремније су повјеровали тврдњама неких локалаца како је ерупција потакнута тајним тестовима бомби које су изводиле израелска и камерунска влада.

Да би се спријечило понављање овог страшног догађаја, у језеро су уграђене цијеви које с дна извлаче ЦО2, а 2011. године су постављене још двије додатне, јер је постојала забринутост да већ постављене не извлаче довољно угљик диоксида из Језера Нyос – најсмртоноснијег језера на свијету.

Данас, језеро и даље представља опасност јер његов природни зид константно слаби. Само један земљотрес би могао урушити некадашњи кратер вулкана, а вода би преплавила околна села, при томе ослобађајући огромну количину смртоносног плина.

Погледајте видео:

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.