Кад се улоге замјене: Бар на тренутак замислите да сте животиња!

Научна истраживања потврдила су да су животиње осећајна бића, и да баш као и човек доживљавају бол, патњу, стрес и страх. Због тога велики број активиста широм света поставља питање о моралној исправности и етичности експлоатације животиња.

Buka / 20. децембар 2015

Животиње се користе у разноразне сврхе – за исхрану, у циркусима и коридама у индустрији забаве, за превоз, у индустрији коже и крзна, као кућни љубимци...

Да ли сте се икада запитали како свет изгледа из њиховог угла? Да ли сте некада покушали да замислите како бисте се ви осећали на њиховом месту?

Ови илустратори су покушали да нам дочарају како свет изгледа из перспективе животиња које човек на различите начине експлоатише тако што су заменили улоге човека и животиње. Погледајте њихове радове!

Зашто неке животиње мазимо, а друге једемо?

Међународна комисија за лов на китове (ИЦ) забранила је комерцијални лов на ове животиње, али земље попут Јапана, Норвешке и Исланда лове китове под разним изговорима, користећи рупе у прописима. Јапанци као најчешћи изговор наводе да лове китове искључиво у научне сврхе.

Норвешка наставља са контроверзном праксом лова на китове

Да ли вам је некада пало на памет како слонови или било које друге животиње у циркусу савладају задате акробације? Ако нисте знали какви се ужаси догађају из шарених завеса, показаћемо вам ми.

Бели носорози некада су живели у Уганди, Судану, Чаду, Републици Конго и Централној Афричкој Републици. Нјихови рогови на тржишту имају високу цену, што је натерало криволовце да у последњих 5 деценија готово униште популацију ове врсте.

Бели носорози убијани су у криволову. Нјихове делове тела посебно у Азији људи користе у различите сврхе, од медицинских до магијских. За кљове носорога верује се да лечи све – од мамурлука до рака.

Збогом Нола: Наде да ће се ова врста опоравити полако падају у воду…

Сваке године, поготово када дође хладније време, светски познати брендови пуне радње гардеробом и асесоарима од крзна. Већина људи чезне да их бар једном обуче, док изузетно мали број људи зна који је пут крзна од леђа животиње до излога радње.

Истина о производњи крзна: Живим зечевима ручно кидају крзно!

Борбе бикова су традиционалне представе које се најчешће изводе у Шпанији и Португалу, али и неким земљама Јужне Америке. Актери ове представе су тореадори чија је улога да у ограниченом простору изазивају бикове, како би на крају у њих забили копље, а онда их убили мачем. Постоји податак да је у Шпанији у 1.700 оваквих “игара” убијено преко 10.000 бикова у току једне године.

Зар је ово део и нашег фолклора: Коњи носе дрва, док не угину! (ФОТО)

 

Само у Европи преко 35.000 животиња годишње страда у мукама у бесмисленим експериментима.

Преко 50 милиона животиња годишње се убије на најсвирепије начине због крзна. Милиони животиња широм света пате и умиру у транспортима, кланицама, циркусима, разним фијестама, тркама, зоо вртовима, борбама ...

Сингер је рекао: „У свом понашању према животињама сви људи су нацисти. Лакоћа са којом човек може радити по својој вољи с другим врстама илуструје најекстремније расистичке теорије по принципу закона јачега. Третман који човек наноси божјим створењима исмејава његове идеале и његов такозвани хуманизам.“

 

Преузето са животиње.рс

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.