КАД СУ ЉУДИ - ЉУДИ: Стотине људи дуж Јадранске обале нуде бесплатно љетовање породицама из БиХ, Србије, Хрватске…

Изнајмљивачи апартмана дуж Јадранске обале трећу годину заредом уступају бесплатно смјештај породицама из региона које имају дјецу са тешкоћама у развоју.

Tatjana Čalić / 11. август 2019

FOTO BUKA

Сећате ли се приче о стотинама изнајмљивача апратмана широм Далмације који су свим породицама из региона које имају дјецу са тешкоћама у развоју прије три године нудили бесплатан смјештај на мору.

Ова акција и даље траје, с тим да се у међувремену попис мјеста с несебичним домаћинима проширио цијелом Јадранском обалом, али и регионом и унутрашњошћу, па се бесплатан смјештај нуди и у Загребу, Ријеци, Бањалуци, Сарајеву, Мостару, Подгорици, Београду, Новом Саду…

Нашли су се овдје и угоститељски објекти који нуде бесплатну храну, логопеди и физиотерапеути који нуде бесплатно своје услуге, ту су и возачи који нуде бесплатан превоз и заиста јако, јако пуно људи који желе помоћи на разне начине.


Дио ове приче је пуне три године и Джемила Талић Габриел која је са мужем Цхрисом отворила врата свог дома у Неуму дјеци са потешкоћама у развоју и њиховим породицама. 


За БУКУ Талић-Габриел  каже да је јако поносна што је дио ове приче за коју је сазнала захваљујући комшиници из Неума.  Одмах се прикључила групи "Изнајмљивачи са срцем", и понудила бесплатан смјештај породицама које имају дјецу са Доwн синдромом и аутизмом.  


Породице које је угостила долазе из свих крајева наше земље.


Јако сам поносна што сам дио једне овако лијепе приче, јер ово је  једна мала геста за нас изнајмљиваче, а огромна за дјецу. Огромна је и награда коју добијамо јер њихова срећа и искрен осмијех немају цијену ”, прича за БУКУ Талић Габриел, која се већ годинама бави хуманитарним радом.


А овај несвакидашњи круг доброте покренула је Вјера Матулић из Постира, на отоку Брачу.

Када је основала Фацебоок групу  "Изнајмљивачи са срцем", није ни слутила да ће њен спонтани активистички чин подржати толико људи - за само двије седмице придружило јој се 4.000 чланова. 


Данас ова ФБ група броји преко 12 000 чланова.


Како нам је рекла Вјерина кћерка Михаела Стипичић, једна од администраторки ФБ групе  Изнајмљивачи са срцем, сви су јако сретни и поносни што су људи у толиком броју препознали сву суштину акције - учинити барем неколико дана љепшим породицама и дјеци чији су животи испуњени одласцима љекарима  или боравцима по болницама.
За сада имају 110 резервација, а људи  се подједнако јављају из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске. 


Морам истаћи да смо изузетно поносни на све чланове који нам сваке године изнова вјерују, било да су изнајмљивачи који отварају своја врата или породице које иду у непознато отвореног срца. Ту су и угоститељи, бродовласници, излетничари, лунапаркови, водени паркови, ресторани, таксисти који су све вријеме уз нас, и чији број се и даље повећава.  Јављају нам се и изнајмљивачи из Црне Горе, Неума, а за вријеме лијечења и из Београда, Сарајева, Бањалуке и других градова”, прича нам Михаела и открива да и ове године настоје изнаћи начине да помогну суфинансирати породице које нису у могућности платити пут до мора. То успијевају искључиво уз помоћ донација, најчешће чланова ФБ групе Изнајмљивачи са срцем. 


Такође, имају стални контакт с удружењем “Стари папир за нови осмијех”, које је покренуло Фацебоок групу Возачи великог срца, која организује превоз на море онима који то не могу приуштити. 


 “Изузетно нам је жао да не можемо више помоћи породицама  из сусједних земаља , али надам се да ћемо и томе наћи неко рјешење”, оптимистична је наша саговорница, која  је овом приликом све заинтересоване замолила да прате једноставна правила рада странице и да не затрпавају инбоx и зид многобројним постовима.

А правила су врло једноставна.

Родитељи треба само да прегледају зид групе и одаберу одговарајући смјештај и потом контактирају изнајмљивача у инбоx и све остале детаље договоре са изнајмљивачем. Изнајмљивач има право прихватити породицу или је одбити, а породица им треба доказати са којим проблемом је дијете суочено, како не би дошло до преваре и злоупотребе.
 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.