Када би избио трећи свјетски рат, знате ли у којих би се 10 земаља било најсигурније склонити?

У глобалном сукобу, неки су дијелови свијета пуно сигурнији од других...

BUKA portal / 09. јун 2019

Прошла су десетљећа од посљедњег тоталног рата у којем се нашао свијет, а сваки такав сукоб однио је на милијуне жртава, уназадио свјетске економије и свијет бацио на кољена. Политички и војни аналитичари упозоравају како се питање избијања Трећег свјетског рата не своди на то "хоће ли га бити", већ "кад ће бити?", што је одраз појачаног наоружавања, пораста тензија и тероризма, као и популаризације екстремистичких политика диљем свијета - пише 24сата.хр.

Но, ако до таквог сукоба и дође, није све изгубљено, а стручњаци кажу како ће у свијету ипак постојати "оазе мира". Ово је топ десет земаља за које се вјерује да ће бити најсигурније у сценарију избијања Трећег свјетског рата:

Традиционално неутрална Швицарска

С планинским тереном, дугом традицијом неутралности, бројним бункерима и тешко наоружаном војском, Швицарска се без сумње доказала као сигурно уточиште тијеком крваве повијести Еуропе. Са Њемачком, Француском и Италијом у окружењу, локацијама за које је врло вјеројатно да би могле постати мете нуклеарних бомби, Швицарска је на неки начин заштићена од тих опасних зона захваљујући планинама које ју окружују. Швицарци би се лако могли попети у високе планине док нуклеарке падају око њих, кажи стручњаци.

Довољно изолиране да их не дира

Тувалу, Нови Зеланд, Исланд и Бутан - све четири државе потпадају у ову категорију, не због могућности снажне обране, већ због своје изолације и помањкања икакве стратешке или економске важности за потенцијалног нападача. Од њих, само Нови Зеланд и Бутан имају војску од око 9 тисућа и 6 тисућа активних војника. Иако је Нови Зеланд развијена земља, није у сукобу с нити једном земљом. На Глобалном мировном индексу Нови Зеланд је четврти. Њихова предност су и чисте воде те плодно тло, које им омогућује да се за основне потребе снађу без других.

Чиле ужива природну заштиту

Најнапреднија држава по питањима људског развоја од свих других земаља Латинске Америке, Чиле је такођер заштићен готово непробојном баријером - Андама на свом западу и оцеаном на свом истоку. Осим тога, јужна полутка Земље има квалитетнији зрак (мање градова, популације, индустрије и зрачне масе између сјевера и југа најчешће остају одвојене) те пуно мање потенцијалних нуклеарних мета.

Данска има адут

Вјеројатно је да ће, ако избије било какав конфликт у Еуропи, Данска бити рањива због своје уплетености у НАТО, као и близине другим великим државама Еуропе. Но, Данска има један кључан адут у свом рукаву - а то је Греенланд. Он је удаљен и изолиран, баш попут Исланда, планинског терена и политички неутралан. Будући да је то дански самоуправни териториј, за претпоставити је да би пуно Данаца склониште потражило тамо.

Малту је лако игнорирати

Тај је шумовити оток Медитерана кроз повијест успјешно одолијевао бројним покушајима освајања  - од крижара до напада разних царства. Сваки би потенцијални нападач добро размислио прије тако скупе и напосљетку безизгледне инвазије, а релативно мала величина те државе не би оправдала "упропаштавања цијеле нуклеарне ракете", па су велике вјеројатности да би зараћене силе углавном игнорирале Малту.

Ирска не ратује

Ирска је просперитетна и развијена држава, а оно што је најважније је чињеница да није ни у каквим војним везама са иједном силом која би могла судјеловати у Трећем свјетском рату. Ирска тежи политичкој независности, није НАТО чланица и има дугу повијест војне неутралности. Према ирском закону Ирска једино има право да интервенирати у оружаном конфликту ако то одобре Уједињене нације.

Фиджи је предалеко од свега

Фиджи налази се у Пацифику и удаљеност између њега и првог копна је огромна. Тако изолиран, Фиджи је сигуран од потенцијалне инвазије. На Фиджију живи мали број људи, а влада је војно неутрална.

Погледајте видео:

 

 

(24сата.хр,


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.