Кафа и чоколада нас чине паметнијим, тврде научници

Више нема дилеме, свака здрава исхрана треба да садржи барем мало кофеина.

M.P. / 07. октобар 2019

Foto: Buka

 

Неуролози настављају да откривају нове начине на које кафа и (у мањој мјери) чај и чоколада чине наш мозак здравијим и отпорнијим. У 2019. години дошло је до задивљујућег напретка у истраживањима, пише Инц.цом.

Заједничка студија Националног института за проучавање старења и Универзитета Јохнс Хопкинс, која је објављена је у јануара у часопису Неурохемијска истраживања, открила је да се супстанца метилксантин налази у кафи, чају и тамној чоколади (какао),

"Утиче на активност мреже неурона, одржава когнитивну функцију и може заштитити неуроне од губљења функције и одумирања приликом можданог удара код животиња, Алцхајмерове болести и Паркинсонове болести."

Иста студија открива да супстанца ксантин метаболит која се испушта када наш мозак обрађује кофеин може допринијети корисним ефектима од кафе, чаја и какаа на здравље мозга.

Друго, метаанализа 11 студија о утицају кафе на здравље мозга објављена у Међународном журналу хируршке онкологије показује да и кафа и чај ( па тиме и какао), не само да смањују ризик од Алцхајмерове болести, већ смањују и ризик од карцинома мозга.

На крају, револуционарна студија на Универзитету Окаyама показује да унос састојака кафе ЦА и ЦГА, потиче антиоксидантска својства глијалних ћелија и спречава неуродегенерацију изазвану ротеноном и у мозгу и у мијентеричком плексусу."

У преводу, кофеин чини ваш мозак флексибилнијим и отпорнијим.

Закључак: Ако желите да очувате свој мозак здравим и данас и у будућности како будете старили, треба да конзумирате кафу, чај или какао.

Колико?

Највјероватније не конзумирате довољно. Студије су показале да је идеална дневна доза кафе око 6 до 8 шољица, а најбоље их је конзумирати прије 2 сата послије подне тако да вам не поремете сан.

Ако то звучи као превише кафе, можете замијенити једну или двије шољице кафе комадићем црне чоколаде. Не треба напомињати да, из других здравствених разлога, треба да конзумирате кафу, чај и какао без шећера или млијека. Али ефекат ће и даље бити појачан рад мозга, наводи портал Инц.цом.
 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.