Кафкина кратка прича је све што треба да знате о изгубљеним љубавима

Франц Кафка није познат по љубавним причама. Напротив. И када се појављује у његовим делима, љубав није осећање које доноси спас, већ само још једна потврда егзистенцијалне тескобе у којој човеку није преостало много наде.

Noizz.rs / 02. мај 2018

 

"Да је не бих срео", тако се зове кратка прича која говори о једном мушкарцу и његовој немоћи да оствари однос са женом коју воли. О једном типу мушкарца, боље рећи. Типу који не желите да сретнете, јер колико год да га волите он вам то неће дозволити јер не уме. А можда, с друге стране, баш и желите да га сретнете, јер има ли ишта лепше од сећања на грешку коју никад нећете поновити?

 

Да је не бих срео

Волим је и не могу са њом да разговарам, уходим је да је не бих срео.

Волео сам девојку која је и мене волела, али морао сам да је оставим.

Зашто?

Не знам. Било је то као да је окружена оружницима који су копља држали напоље уперена. И кад бих јој се приближио, налетео бих на шиљке, бивао рањен и морао да узмакнем. Много сам страдавао.

Да ли је за то девојка била имало крива?

Не верујем, или сам чак сигуран да није. Поређење од малочас није било потпуно, пошто сам и ја био окружен оружницима који су копља држали окренута унутра, наиме према мени. Кад год бих се примакао девојци, налетео бих најпре на копља својих оружника и већ ту је моје напредовање било заустављено. Можда до девојчиних оружника никад нисам ни доспео, па ако би требало да сам и допро, онда то већ крварећи од својих копаља и без свести.

Да ли је девојка остала сама?

Не, неко други је продро до ње, лако и ничим спречаван. Исцрпљен сопственим настојањима, гледао сам на то онако равнодушно као да сам ваздух кроз који су њихова лица налегла једно на друго у првом пољупцу.

(Превео Јовица Аћин, преузето из антологије Просветина књига љубавне приче, приредио Михајло Пантић)

 

Извор: Ноизз.рс  


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.