Какав је утицај мора на мозак?

Можете ли да замислите какав је утицај мора на наш мозак?

BUKA portal / 23. јул 2021

 

То неизмјерно плаво пространство које покрива готово 80% наше планете је изузетно, сурово, романтично и дубоко мјесто.

Велики писци су му се увијек дивили и поштовали, а из пера пјесника Шарла Бодлера произашле су речи попут: "Слободни човјече, увијек ц́еш цијенити море!". 

Ово посебно мјесто за људе је у ствари много више од обичног базена са сланом водом, преноси ддл.рс.

Какав је утицај мора на мозак?

Неколико неуронаучника проучавало је утицај мора на наш мозак. 

Из чланака и експеримената стручњака, попут М. Рад-а, Р. А. Барон-а или М. Ц. Дајамонда-а, знамо да је дошло до неких откриц́а о ефектима које неизмерна плава боја може имати на наш ум. 

Можете ли погодити шта би то могло изазвати у нама?

Прва ствар која је сигурна је да су ефекти мора на нашу психу, генерално, врло позитивни. 

Романтична осјец́ања и жеља за слободом која нас надахњују нису за потцјењивање, заиста их је наука подржала и оправдала.

Море изазива дивљење код човјека

Неколико психолога са универзитета у Станфорду спровело је студију о ефектима мора на људски мозак. Један од закључака до којег су дошли је да осјец́ај неизмјерности који пројектује изазива стање дубоког дивљења и страхопоштовања у нашој психи.

У стварности, овај процес ствара осјец́ај благостања у нама. Ово је чудна чињеница, с обзиром да би нас тако неизмјерна ствар могла убити само снагом таласа.

Али опсежно искуство које производи у нама подстиче позитивне промјене у нашим менталним обрасцима, захваљујуц́и начину на који наш ум покушава да обради пејзаж.

Из тог разлога, море радикално мијења наше менталне обрасце и нашу способност доношења одлука, на примјер, помаже да будемо великодушнији. 

Као да ово није довољно, наша перцепција времена такође варира, изгледа да тече много спорије или је чак заустављено.

Море је подстицај за креативност

Генерално, док радимо, разговарамо или се бринемо за бебу, наш мозак прелази у "ангажовани" режим. Међутим, море има способност промјене овог стања и опуштања наших менталних процеса.

Једном када се осјетимо опуштеније, неуронска мрежа се подразумијевано активира.

У стварности је то релативно лак процес за разумијевање. Када уђемо у режим опуштања, бриге остављамо по страни. У том тренутку префронтално подручје мозга престаје да га контролише и тако креативност и машта могу слободније теку, као да је то магија. На тај начин наши погледи постају оригиналнији, мање критични и много отворенији.

Море и медитација

Позитивни ефекти мора на наш ум су многи. Медитација је предачка техника за коју се широко показало да има дубоку корист за људски мозак. Медитативно стање појачава стимулацију можданих таласа, који се чак могу и промијенити.

У овом случају су таласи мора задужени за индуковање стања пажљивости. 

Звук мора и његов визуелни ефекат способни су да осигурају да алфа таласи мозга, повезани са напором, али и опуштањем и мировањем, чине да све око нас нестане.

Као што смо вец́ рекли, у ствари море повец́ава креативност у мозгу. 

Занимљиво је да је ова способност такође повезана са алфа можданим таласима, који производе стање менталне јасноц́е.

Из свих ових разлога, море има моц́ да учини да све око нас нестане: на тај начин остајемо само ми, суспендовани у мјехуриц́у од сапунице у којем читаво наше биц́е одједном добија ново значење.

"Море му се учинило једним од најнеобичнијих чуда која је икада видио. Било је велико и дубоко, далеко више него што је замишљао. Мењало је боју, облик и израз у зависности од времена, тренутка и места ." - Харуки Мураками

Надамо се да сте уживали откривајуц́и више о утицају мора на наш мозак. Сада, ако имате начин, једноставно морате уживати у њему. Кад будете имали прилику да се дивите том плавом пространству, не пропустите га, учиниц́ете себи велику услугу.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.