Како би БиХ изгледала да су на протеклим изборима гласове добили млади политичари попут Бориса, Рихане, Ријада, Берине...?

И која БиХ вам се више допада, ова у којој сада живимо или БиХ ових младих политичара?

Tatjana Čalić / 11. фебруар 2019

Према посљедњим истраживањима, око 64 посто младих у БиХ размишља о одласку из земље. Незадовољни су постојећом влашћу, корупцијом, лошим образовним системом, немогућношћу запослења.

Међутим, има и оних који су свјесни свих ових проблема, али одлазак им није опција. Ријеч је о младим политичарима и политичаркама, који су се прошле седмице окупили у Бањалуци поводом почетка обуке за младе политичаре - „Учи, мисли и дјелуј!“, коју организује Институт за развој младих КУЛТ уз подршку Амбасаде Краљевине Шведске у Босни и Херцеговини. 

Они, иако представљају различите политичке опције, заједнички желе изградити неку бољу БиХ.

Почетак обуке искористили смо за кратку анкету - питали смо их да ли да је вријеме за "смјену генерација" на бх. политичкој сцени, који су горући проблеми за младе у БиХ и која су рјешења.

БОРИС ЛУКЕТА (СДС) каже да се млади међусобно разумију боље од старијих колега, да нису оптерећени прошлошћу, да у вријеме ратних дешавања нису били ни рођени, те да  дефинитивно пуно више размишљају о будућности и добробити свих народа овдје.

Старијим политичарима нису битни млади, јер не чине знатан дио бирачког тијела. Њима је  битна старија популација и пензионери, који их, на крају крајева, и држе на власти. Стога промјене можемо донијети само ми млади, морамо се изборити за себе, нема друге опције. Проблем је и што су млади јако пасивни. Они се нажалост мире са чињеницом како ништа не могу промијенити. И студенти су јако пасивни, образовање нам је критично, али се млади не жале. А док је такво стање промјене, бољитак се ни не може очекивати. Ипак вјерујем да није све тако црно, а овај догађај је потврда“, увјерен је Лукета, који као највећи проблем у БиХ види трошење новца на непотребне ствари и њихову неравномјерну распоређеност. Као примјер је навео јануарске плате које су добили заступници у Парламенту БиХ иако није одржана ниједна сједница, док новца за здравство, бесплатно школовање или пројекте младих никада нема.

Борис Лукета, фото Маја Исовић Добријевић

РИХАНА НУМАНОВИЋ (Демократска фронта) је такође увјерена да младе колеге не воде толико популистичку политику као старије колеге, који су уз то и оптерећени прошлошћу, намећу свима теме везане за прошлост, те константно својом реториком и дјеловањем воде ка свађи народа у БиХ и нетрепељивости, смањењу толеранције. С друге стране, млади у политици, иако долазе из различитих политичких опција, увјерена је, могу пуно заједнички да дјелују и заједнички да радие у корист свима у БиХ. Рихана као највећи проблем, како младих, тако и комплетне БиХ, види одлазак са ових простора, који је, наглашава, већ одавно попримио епидемиолошке размјере.

Разлог одласка је по мени немар политичара и цијеле државе према младима, али и свим рањивим скупинама. Они су увијек на маргинама, а старијој генерацији политичара битније су ствари везано за националне интересе и слично. Рјешење је почети мијењати ствари и за почетак кренути свако од себе. Млади требају први направити корак и рећи да нас се ово стање тиче, да нас оваква ситуција боли  и да ипак не желимо сви да одемо са ових простора. То би био добар старт за неке промјене овдје, јер, вјерујте, млади људи врло добро знају шта треба мијењати у њиховој средини“, истиче Рихана.

Рихана Нумовић, фото Маја Исовић Добријевић

 

РИЈАЗ ИДРИЗОВИЋ (Странка народ и правда), каже да млади политичари нуде давно заборављене врлине у политици - поштење и честитост. Политички се млади доста одговорније понашају, и сто је најбитније, истиче Ријаз - вјерују у свјетлију будућност ове земље. Као највећи проблем у БиХ види неправду, а потом прескупо школовање младих. Рјешење је ударити темеље модерном и јаком образовању, које ће бити доступно свима.

Повећањем наплате ПДВ-а, смањењем сиве економије, стављањем новца у легалне токове можемо добити бесплатно школовање за све младе. То би били приоритети у мом политичком ангажману“, каже Ријаз.

 

Ријаз Идризовић, фото Маја Исовић Добријевић

 

БЕРИНА ПЕШТАЛИЋ (Демократска фронта) за своје старије колеге има само једну поруку и питањ е- видите ли шта сте нам направили и докле сте нас довели?

Дефинитивно је вријеме да дођу до изражаја нове младе генерације политичара које нуде пуно више, почев од образовања, преко спремности за дијалог и компромис, до жеље за истинском промјеном стања у овој држави.

Ми смо се као дјеца заиста свега нагледали и мислим да је дошло вријеме да то коначно промијенимо“, искрена је Берина, која као кључне проблеме за младе људе у БиХ види незапосленост, али и само образовање које не прати потребе тржишта рада. Сматра да би рјешење било прилагодба образовања оном у земљама ЕУ.  Управо би реформа образовања била прва стар коју би Берина урадила као носилац неког новоа власти у БиХ.

Берина Пешталић, фото Маја Исовић Добријевић

И која БиХ вам више одговара, ова у којој сада живимо или БиХ ових младих политичара?


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.