Како ће изгледати смрт универзума?

Према мишљењу већине стручњака, смрт нашег универзума биће хладна и постепена. Међутим, ново истраживање португалских научника указује на то да би тај процес могао да буде знатно силовитији.

Daily Mail / 11. новембар 2016

 Стручњаци са Универзитета у Лисабону позабавили су се питањем из наслова темељније него било ко до сада и открили да би живот универзума могао да се заврши “великим цепањем” које би проузроковала тамна енергија. 
Према тренутним проценама, у нашем универзуму 68 одсто енергије тренутно чини тамна енергија, хипотетички облик енергије која се директно супротставља сили гравитације. 

Овај феномен толико је неухватљив да научници тренутно о њему имају врло мало података. 

Оно што је познато јесте да узрокује постепено ширење универзума, које успорава снажно гравитационо привлачење између галаксија. 

Најпопуларнија теорија је да ће универзум умрети тако што ће се галаксије, односно планете, толико удаљити једне од других, да ће сваки објекат постати толико изолован и хладан да међусобна интеракција више неће бити могућа. Такав сценарио носи два назива “Биг Фреезе” (Велико смрзавање) и “Хеат Деатх” (Смрт топлоте). 

Међутим, у последњих неколико деценија, научници су почели да истражују нове потенцијалне сценарије, а највеће питање које постављају је “Шта ако се тамна материја не понаша онако како човечанство предвиђа?” 

Према новој теорији, уместо да проузрокује стабилно ширење универзума, тамна енергија могла би временом заправо да је убрза, што би довело до великог космичког цепања. Како се универзум шири, материја би тада постала гушћа. 

Иако су стручњаци раније покушавали да докажу да то није могуће, ова теорија још није одбачена. 

Научни тим из Лисабона истражио је три могуће опције – “велико цепање”, “малог рођака великог цепања” и “мало цепање”. 

Док би у првом случају цепање било изненадно и нагло, у друга два случаја било би стабилније и чвршће. 

Користећи податке које су сакупиле Насина сонда МАП (илкинсон Мицроаве Анисотроп Пробе) и ЕСА-ина летелица Планк, тим је установио да трећи сценарио цепања има највероватније изгледе за догађање и да би се “мало цепање“ највероватније трајало неколико милијарди година. 

Наравно, ово откриће за сада је само теорија, а човечанство још не мора да брине – “мало цепање“ неће нам се догодити бар још 100 милијарди година. 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.