Како ће открића са Антарктика помоћи астронаутима у мисијама на Марс?

То истраживање би могло да олакша будуће мисије на Марс и друге планете, током којих би астронаути дуго времена били изоловани дужи временски период.

BUKA portal / 08. децембар 2018

Научници са Антарктика улазе у стање "психичке хибернације" како би успели да се изборе са стресом, контантном тамом, изолацијом, показали су најновији резултати студије која је трајала пуне две године.

То истраживање би могло да олакша будуће мисије на Марс и друге планете, током којих би астронаути дуго времена били изоловани дужи временски период.

Наиме, истраживачи су проучавали раднике на станици "Конкордија" на Антарктику, где температуре могу да падну и испод минус 80 степени Целзијусових у зимском периоду, и где се Сунце не подиже изнад хоризонта.

Особље станице на Антарктику пријавило је различите проблеме, од нарушеног расположења и анксиозности до тежих психијатријских реакција.

Ове промене су нарочито изражене током зимског периода. Наиме, широка пространства прекривена су мраком, па боја, мириси и звуци скоро да и не постоје, те додају на осећају усамљености.

У таквим околностима биолошки сат може потпуно да се поремети, па запослени у тој Истраживачкој станици пате од несанице.

"Истраживања указују на одређени облик психолошке хибернације", рекао је доктор Нејтан Смит са Универзитета Манчестер.

Уз подршку Европске свемирске агенције, научници Универзитета у Манчестеру, Универзитета у Бергену у Норвешкој и Универзитета у Тилбургу у Холандији анализирали су промене у квалитету сна, емоције и стратегије за заштиту од стреса запослених на станици "Конкордија" током две зиме.

Истраживањем су утврдили да је током зиме запосленима сан знатно слабији, да готово и да немају позитивне емоције, као и да се ситуација побољшава појавом Сунца. То је резултат и који су очекивали.

Током истраживања, научници су открили да активна примена различитих стратегија за борбу против стреса, као што су покушај решавања проблема и разговор са самим собом као начин утехе, опадају током зиме, пише Дејли мејл.

 

Б 92

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.