Како да заштитите паметни телефон од хакера?

Можда на свом паметном телефону не чувате државне тајне, али сигурно држите информације које би могле да послуже хакерима за крађу идентитета или новца са банковног рачуна.

BUKA portal / 09. јануар 2019

Ако желите да се заштитите од хакера, инсталирајте ажурирања софтвера чим постану доступна. Али када инсталирате апликацију за паметни телефон добро размислите пре него што јој одобрите захтев за приступ телефону и подацима.

То се посебно односи на кориснике Андроид оперативног система, будући да Гооглеов поступак провере апликација није толико строг као Апплеов.

Основна препорука гласи: Не инсталирајте ништа са непознатих и непроверених страница.

Чак и "безопасне" апликације на вашем телефону могу накнадним ажурирањима да претворе у "злоћудне". Зато одвојите неколико минута да бисте прегледали све апликације на паметном телефону и проверили које дозволе користе.

Ако вам неко украде телефон, у опасности могу бити ваши лични подаци. Проверите да ли је телефон закључан када се не корсити.

Ако планирате унапред, ваши подаци ће бити безбедни чак и ако вам је телефон украден. Једна од могућности је да телефон подесите тако да аутоматски избрише податке након одређеног броја погрешних покушаја уноса лозинке.

Ако вам се чини да је то помало драстично, не заборавите да и Аппле и Гоогле нуде услуге путем којих можете да изгубљени телефон да лоцирате на мапи и да га даљински закључате или обришете податке.

Аутоматско пријављивање олакшава живот корисника, али и посао лопову који само треба да отвори ваш прегледач не би ли добио приступ свим вашим онлајн налозима. У идеалном случају не би требало да користите опцију аутоматског пријављивња.

Ако баш морате, користите апликацију за управљање лозинкама која ће од вас тражити да, у одређеним интервалима, поновно уносите главну лозинку.

Никад не користите исту лозинку за различите апликације или услуге. Хакери редовно проваљују онлајн услуге како би украли корисничке податке које потом испробавају на другим веб локацијама.

Ако сумњате и безбедбност wи-фи мреже, држите се мобилне интернет везе вашег телефона. Или користите ВПН алате као што су ЦyберГхост или ТуннелБеар. Ти алати усмеравају ваш интернет саобраћај путем приватног шифрованог канала, па чак и кад неко прати ваш саобраћај, неће моћи да види што радите.

Б 92


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.