Како ХДЗ врти новац: Човићев кум прода Човићевим пријатељима, а од њих купи...

Погледајте у каквом су стању просторије које Електропривреда ХЗ ХБ купила за најмање 2.000 марака по квадрату

Hercegovina.info / 25. октобар 2021

Након што је купила кат у старом војном објекту од Свеучилишта у Мостару, Електропривреда је купила још један оронули објект у Родочу те га платила више милијуна марака. Ради се заправо о напуштеним халама Сокола, које је твртка Анте Видачка Промарк продала Станић групи, па сада Станић група, односно подружница Бореас продала Електропривреди ХЗ ХБ.

Анте Видачак стари је пријатељ и кум предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човић, да не кажемо и сусјед као власник хотела Мостар који се налази уз саму средишњицу странке, а у приватизацији је купио већи дио имовине Сокола, гдје је Човић био директор. Најављивали су улагања у ревитализацију производње Сокола, да би у коначници распродавали имовину подузећа. Власници Станић групе Свјетлан и Горан Станић Човићеви су добри пријатељи, Човић им редовито отвара нове производне погоне, а и трационално заиграју лопте заједно ХДЗ-овци и Станић група.

У пракси би се ова купопродаја, која је засигурно непотребна Електропривреди, могла препричати овако. Човићев кум Видачак продао је хале Сокола Човићевим пријатељима Станићима, да би их од њих купио равнатељ Електропривреде ХЗ ХБ којег је поставила странка Маринко Гиља.

Из Електропривреде ХЗ ХБ су потврдили да су купили хале Сокола.

“Сукладно потребама и Плану пословања ЈП ЕП ХЗ ХБ д. д. Мостар, након јавне објаве путем лицитације, купила је простор од твртке ‘Бореас’ д.о.о. Крешево. Темељем процијене вјештака грађевинске струке простор је плаћен 2,4 мил КМ, а користит ће се за потребе складишта роба, материјала и опреме Друштва”, потврдила је нашем порталу Марија Бунтић, из сектора корпоративних комуникација Електропривреде ХЗ ХБ, упитана је ли точно да је ЕП ХЗ ХБ купила халу од Станића,(некадашњи Соко), колико је исту платила, те за што ће јој служити.

Бореас д.о.о Бореас је чланица Станић Групе, водеће групације у производњи сокова, дистрибуцији пића, духанских производа и техничке робе, а власници су браћа Станић.

Садржај се наставља након огласа

Прије ове куповине Електропривреда је купила још један непотребани им објекат у рушевном стању, коју ће наводно ректор адаптирати.

Свеучилиште у Мостару одлучило је ставити на бубањ кат објекта у Родочу, који му је прије шест година донирала Влада Федерације Босне и Херцеговине.

Ради се о дијелу објекта у војарни “Станислав Баја Краљевић” у Мостару на парцели означеној као к.ч. 2589/1, К.О. Родоч, укупне површине 591.06 м2, који је Влада Федерације 2015. дала на располагање Свеучилишту у Мостару.

Свеучилиште у Мостару 13. свибња расписало је јавни натјечај за продају етажиранога дијела некретнине Свеучилишта у Мостару. Предмет натјечаја је продаје етажне јединице на трећем кату укупне површине од 591 четворни метар, који се састоји од два ходника, двадесет два уреда, два купатила, а која се налази у кампусу Свеучилишта у Мостару у Родочу. Електропривреда је прво избјегавала потврдити да су управо они купац ових просторија, но накнадно се испоставило да јесу.

И док се Електропривреда ХЗ ХБ намеће као купац роба, материјала и некретнина од страначки блиских особа и подузећа, грађанима се припремају нова поскупљења. Ионако превисока цијена електричне енергије могла би опет скочити, а од мировина и уста одвојени и плаћени рачуни завршавају у Соколовим и војним халама пише Херцеговина.инфо


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.