Како изгледа математика ХДЗ-а БиХ којом желе "елиминисати" Комшића?

Када је у питању Предсједништво БиХ ХДЗ предлаже увођење ад хоц изборних подручја која су означена са А, Б и Ц.

BUKA portal / 22. јул 2021

Чланови Предсједништва БиХ, према приједлогу ХДЗ-а, бирају се непосредно с територије ФБиХ и то један бошњачки и један хрватски, тако да бирач уписан у Централни бирачки списак може гласати или за бошњачког или за хрватског члана Предсједништва БиХ, али не за оба

Кадрови Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Босне и Херцеговине (БиХ) у Интерресорној радној групи за измјену Изборног закона БиХ, доставили су приједлог ове странке у којем је дефиниран начин избора чланова Предсједништва БиХ из Федерације БиХ (ФБиХ) те делегата у Дому народа ФБиХ, пише Фактор.


Када је у питању Предсједништво БиХ ХДЗ предлаже увођење ад хоц изборних подручја која су означена са А, Б и Ц.


Чланови Предсједништва БиХ, према приједлогу ХДЗ-а, бирају се непосредно с територије ФБиХ и то један бошњачки и један хрватски, тако да бирач уписан у Централни бирачки списак може гласати или за бошњачког или за хрватског члана Предсједништва БиХ, али не за оба.


- У изборно подручје А се убрајају све основне изборне јединице у којима према подацима са посљедњег пописа становништва живи више од 2/3 бошњачког народа. У изборно подручје Б се убрајају све основне изборне јединице у којима према подацима са посљедњег пописа становништва живи више од 2/3 хрватског народа. Све остале основне изборне јединице се убрајају у изборно подручје Ц - приједлог је ХДЗ-а.

 

prijedlog-izbornog-zakona-hdz


Према њиховим приједлогу распоред ад хоц подручја изгледао би овако:

 

Изборно подручје А састоји се од основних изборних јединица: Нови Град Сарајево, Ново Сарајево, Центар Сарајево, Стари Град Сарајево, Илиджа, Илијаш, Вогошћа, Хаджићи, Трново (ФБиХ), Тузла, Живинице, Сребреник, Лукавац, Градачац, Челић, Бановићи, Грачаница, Кладањ, Калесија, Добој-Исток, Теочак, Сапна, Зеница, Какањ, Маглај, Тешањ, Завидовићи, Високо, Бреза, Олово, Добој-Југ, Бихаћ, Сански Мост, Велика Кладуша, Цазин, Босанска Крупа, Кључ, Бужим, Коњиц, Јабланица, Бугојно, Доњи Вакуф, Горажде, Пале (ФБиХ) и Фоча (ФБиХ).


Изборно подручје Б састоји се од основних изборних јединица: Широки Бријег, Љубушки, Посушје, Груде, Ливно, Томиславград, Купрес, Чапљина, Читлук, Прозор-Рама, Неум, Равно, Орашје, Домаљевац-Шамац, Крешево, Добретићи и Усора.


Изборно подручје Ц састоји се од основних изборних јединица: Град Мостар, Столац, Травник, Витез, Јајце, Кисељак, Нови Травник, Бусовача, Горњи Вакуф-Ускопље, Фојница, Оджак, Жепче, Вареш, Гламоч, Дрвар, Босанско Грахово, Босански Петровац и Дистрикт Брчко-опција ФБиХ.


Даље предлажу да за бошњачког члана Предсједништва БиХ буде изабран кандидат који је освојио највећи број гласова међу бошњачким кандидатима уз увјет да је у подручју које се састоји од ад хоц изборних подручја А и Ц освојио већи број гласова него у подручју које се састоји од ад хоц изборних подручја Б и Ц. Уколико кандидат који је освојио највећи број гласова не задовољава наведени увјет, узима се идући кандидат са листе бошњачких кандидата по броју гласова и тако до краја листе док се не пронађе кандидат који задовољава увјет. Уколико нити један бошњачки кандидат не задовољава наведени увјет изабран је кандидат који је освојио највећи број гласова.


Исти принцип предлажу и за хрватског члана предсједништва.


За хрватског члана Предсједништва БиХ изабран је кандидат који је освојио највећи број гласова међу хрватским кандидатима уз увјет да је у подручју које се састоји од ад хоц изборних подручја Б и Ц освојио већи број гласова него у подручју које се састоји од ад хоц изборних подручја А и Ц. Уколико кандидат који је освојио највећи број гласова не задовољава наведени увјет, узима се идући кандидат са листе хрватских кандидата по броју гласова и тако до краја листе док се не пронађе кандидат који задовољава увјет. Уколико нити један хрватски кандидат не задовољава наведени увјет изабран је кандидат који је освојио највећи број гласова.


У Републици Српској, предлаже ХДЗ, члана Предсједништва БиХ бирали би бирачи уписани у Централни бирачки списак за гласање у Републици Српској, непосредно, а изабран би био кандидат с највећим бројем гласова.


Када је у питању Дом народа ФБиХ, ХДЗ предлаже да се број делегата из реда сваког конститутивног народа и осталих по кантонима одреди узимајући у обзир посљедњи попис становништва, и то:


17 делегата из реда бошњачког народа се бира из законодавних тијела кантона на начин да Тузлански бира четири делегата, Сарајевски четири делегата, Зеничко-добојски три делегата, Унско-сански три делегата, Херцеговачко-неретвански једног делегата, Средњобосански једног делегата и Босанско-подрињски једног делегата.


17 делегата из реда хрватског народа се бира из законодавних тијела кантона на начин да Херцеговачко-неретвански бира пет делегата, Средњобосански четири делегата, Западнохерцеговачки три делегата, Кантон 10 два делегата, Зеничко-добојски једног делегата, Посавски једног делегата и Тузлански једног делегата.


17 делегата из реда српског народа се бира из законодавних тијела кантона на начин да Сарајевски бира четири делегата, Кантон 10 три делегата, Унско-сански три делегата, Тузлански два делегата, Херцеговачко-неретвански два делегата, Зеничко-добојски два делегата и Средњобосански једног делегата.


7 делегата из реда осталих се бира из законодавних тијела кантона на начин да Сарајевски бира три делегата, Тузлански два делегата, Зеничко-добојски једног делегата и Унско-сански једног делегата.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.