Како је Југославија побиједила вирус Вариола вере и вакционисала 18 милиона

Прије непуних 50 година на тлу бивше Југославије потврђено је присуство вируса Вариола вера.

BUKA portal / 18. јануар 2021

 

Тадашњи љекари су 14. марта 1972. године потврдили вирус,а само неколико дана послије у угроженим областима (Ораховац, Ђаковица, Призрен) приступило се вакцинацији.

18. марта 1972. отпочела је вакцинација запослених у здравству, милицији, саобраћају, и другим угроженим дјелатностима на Космету и Београду, а већ 22. марта проглашена је епидемија за коју су знали само упућени медицинари и политичари, формирани су и карантини.

"Истог дана започела је вакцинација цјелокупног становништва Југославије без икаквих изузетака. Труднице такође, на срећу без иједне посљедице, мада је посљедица било међу другим категоријама становништва. Током тог процеса је вакцинисано више од 18 милиона грађана, што у земљи која је тада бројала око 22 милиона становника, представља обухват од преко 90%. Комплетан Београд од 1,2 милиона је на 727 пунктова вакцинисан за само 10 дана.

Тако свеобухватна и временски брзо спроведена вакцинација није забиљежена у хисторији свјетске медицине. Прве вакцине су биле произведене у Загребачком имунолошком заводу, а касније су стизале као помоћ из читавог света.

25. марта је вијест о проглашењу епидемија саопћена грађанима.

21. априла 1972. је Свјетска здравствена организација честитала Југославији на изузетном вођењу епидемије за коју је рекла да је на издисају.

Већ првог маја 1972. године др. Ана Глигић је на ТВ Београду објавила да нема више ниједног случаја Вариоле вере.

Посљедњи излијечени болесник напустио је карантин 19. маја 1972.

"25. маја 1972. друг Тито је на стадиону ЈНА прославио свој 80. рођендан, туристичка сезона на Јадрану је спашена. А 17. октобра исте године у петодневну посјету Југаславији дошла је британсја краљица Елизабета", пише Етноисторија Црне Горе на својој Фацебоок страници.


Радиосарајево.ба 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.