Како је лажни Хитлер убиједио Американце да му помогну да завлада Америком, свијетом и свемиром

Од 1946. до 1956. године неки амерички грађани добијали су писма од Хитлера, који је себе у тексту називао "фирером бр. 1".

BUKA portal / 29. мај 2020

Амерички лист "Дејли бист" објавио је причу о Вилијаму Джонсону, афроамеричком рудару из америчке државе Кентаки, који је током 10 година након Другог светског рата обмањивао људе представљајуц́и се као Адолф Хитлер и добијао од њих донације, које су му биле неопходне за спровођење плана у овладавању Америком, светом, па и свемиром.

Према писању овог листа, средином 1945. године, само неколико месеци након што је Хитлер извршио самоубиство у свом бункеру, појавиле су се гласине да је немачки диктатор преживео и да се заједно с љубавницом Евом Браун, скрива ван Немачке. У складу с анкетом, 1947. године у то је веровало 45 одсто Американаца. Људи су тврдили да су виђали Хитлера на неонацистичким скуповима у Колумбији, у подморници у Аргентини и Бразилу.

Од 1946. до 1956. године неки амерички грађани добијали су писма од Хитлера, који је себе у тексту називао "фирером бр. 1".

Аутор писама уверавао је да је он лично Хитлер, који је заједно са својом сада вец́ законитом женом Евом преживео, населио се у Кентакију и спрема се да преузме власт најпре у Сједињеним Америчким Државама, а затим и у свету, да би, напослетку, завладао и свемиром.

За остварење тог плана, како је писао, у Кентакију и Ајдаху, изграђено је 116 тајних фабрика за производњу атомских бомби, као и невидљивих свемирских бодова. Истовремено, у писму је писало како 36.000 Немаца копа тунеле ка Вашингтону.

Многа писма потписивана су именима Еве Браун, Еве Хитлер, начелника штаба адмирала Кеселринга и Хитлеровог помоц́ника А. фон Богоусловског.

Foto: GettyImages, Express Newspapers / Staff
 
Фото: ГеттyИмагес, Еxпресс Неwспаперс / Стафф

"Фирер бр. 1" је у писмима саопштавао да се његов план успешно спроводи и да му је потребна помоц́ у донацијама. У замену за финансијску подршку, нудио је својим савезницима, истакнуте функције у новом режиму, конкретно, титуле "фирер бр. 2" и "фирер бр. 3" за највец́е донаторе.

Остали донатори, тврдио је лажни фирер, биц́е награђени краљевским титулама и дипломатским функцијама. Примаоци писама, 1956. године, послали су "фиреру бр. 1" најмање 11.000 долара, иако је према проценама власти, стварна сума износила скоро 15.000 долара (више од 140.000 долара узимајуц́и у обзир инфлацију), наводи Спутник.

Један од донатора био је и 70-годишњи зидар из Вирджиније, по презимену Хубер, који је преминуо у првој половини педесетих година прошлог века. Након Хуберове смрти, његови рођаци пронашли су признанице о новчаним уплатама од укупно 4.000 долара и неколико стотина писама од "фирера бр. 1".

У једном од писама, Хуберу је додељено звање "фирер бр. 2", као и функција команданта нацистичких трупа у будуц́ој држави, која ц́е освојити целу Земљу и космос. Поред тога, како се испоставило, Хубер се састајао с преварантом, али се он представио правим именом и обец́ао да ц́е бити посредник у контактима с Хитлером.

Foto: GettyImages, Keystone / Stringer
 
Фото: ГеттyИмагес, Кеyстоне / Стрингер

"Фирер бр. 1" ухапшен је 11. августа 1956. године.

Испоставило се да је то 61-годишњи афроамерички рудар и баптиста из Кентакија Вилијам Хенри Джонсон. Мушкарац је признао кривицу, али је порицао да је деловао због личне користи. Према његовим речима, био је приватни детектив и покушавао је да разоткрије субверзивно деловање неких организација, које су спремале револуцију у САД.

Истовремено, рудар је уверавао да је сакупљао новац по личном налогу тадашњег директора Федералног истражног бироа (ФБИ) Джона Хувера.

Прецизан број његових криминалних епизода није утврђен. Джонсон је оптужен за превару и осуђен је на три године затвора.

Како преноси лист, пола века након скандала, било је врло мало публикација о Вилијаму Джонсону. Није било никаквих објава у новинама, а у документима и архивама његово име такође није пронађено. Како је приметио писац Кевин Меквин, који је истраживао Джонсонову личност, прича о Джонсону кратко је поменута у неколико књига, али у архивама полиције државе Кентаки и ФБИ не постоје подаци о таквој особи и његовом случају.

 

Преузето са Б92


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.