Како је Португал постао земља у којој више нема ко да прими вакцину

У Португалу више нема никаквих ограничења и мера због короне. Маске се више не носе на отвореном, клубови и кафићи раде без ограничења, дозвољена су окупљања без ограничења. Ова земља је заборавила на корону.

BUKA portal / 07. октобар 2021

 

Португал је званично земља са највећим процентом вакцинисаних људи. Чак 85 одсто становништва примило је вакцину против корона вируса у протеклих девет месеци и скоро 100 одсто Португалаца старијих од 12 година добило је обе дозе цепива, пише Ноизз.рс

- Ми више немамо одраслих грађана који чекају да приме вакцину - каже једна медицинска сестра у разговору за Вашингтон Пост.

Број оболелих, нових случајева и оних који су у болници због короне је сведен на минимум и цео свет жели да зна само једно - како су у томе успели.

Одговор би могао да буде у ставу ког су се држали а то је да је политика морала да се остави са стране. Успех Португалци приписују свом вицеадмиралу Енрикеу де Гоувеиа е Мело који је на челу њиховог Кризног штаба. Он је на ту функцију дошао фебруара 2021. године када је Португалија била у врло тешком положају и једна од земаља са највећим бројем оболелих од короне. Обећане вакцине нису стизале и ситуација је била на ивици катастрофе.

Као и Аустралија и Португал је одлучио да на чело Кризног штаба стави војно лице и заиста, све је кренуло на боље.

- Морали смо да нађемо људе који нису политичари. И тако сам оформио тим са математичарима, лекарима, аналитичарима и стратешким експеритима - рекао је генерал за Њујорк Тајмс.

Прекретница је била то што је антиваксерски покрет у Португалији готово без утицаја. Само око 3 одсто становништва сматра да су вакцине штетне и у томе су вероватно јединствени у свету.

Они су све спортске хале претворили у амбуланте за вакцинацију са јасно подељеним деловима где се чека, где се пријављује, где прима вакцина, чека на реакцију... а у јуну су имали, како је сам генерал рекао "цунами" вакцинације.

Португал укупно има 1,07 милиона заражених људи од почетка пандемије, то је око 10 одсто становништва а аззабележено је око 18.000 смртних случајева. Поређења ради, у Србији која има око 6,9 милиона становника забележено је скоро милион оболелих, а број смртних случајева је око 9.000, пише Ноизз.рс

 

 


 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.