Како настаје ИQОС?

Истраживачки центар Пхилип Моррис на обалама Неуцхател језера

PR / 05. децембар 2019

 

На обалама Неуцхател језера, у Швицарској, на чијим обалама расте чак и винова лоза, налази се ЦУБЕ, истраживачко научни центар компаније Пхилип Моррис Интернатионал, у којем је рођен први патент ИQОС-а. Овај уређај, први пут пуштен на тржиште 2014. године, а који се може наћи и у БиХ, све је популарнији у друштву, и сви желе знати како се он тачно разликује од цигарета и осталих алтернатива цигаретама, те да ли је и колико мање штетан од обичне цигарете.

Пословна филозофија Пхилип Моррис се посљедњих година промијенила, то је компанија која се данас залаже за будућност без духанског дима. У складу с тим, драстично се мијењају и производи, па је из те идеје произашао ИQОС, као једна од четири бездимне платформе.

Идеја иза ИQОС-а је једноставна: пружити алтернативу пушачима који желе наставити конзумирати духан, али желе знатно смањити штету коју цигарете наносе организму. Мање је штетан јер загријава, а не сагоријева духан, а научно је доказано да управо су сагоријевање и духански дим највећи узрочници болести повезаних са пушењем. Процес загријавања на температурама које не прелазе 350°Ц, а што контролише софистицирани електронски систем, спрјечава формирање већине штетних супстанци, а оне којих има су присутне у далеко нижем степену у поређењу са димом који настаје горењем духана. Самим тим је и изложеност штетним материјама далеко нижа.

 

До сада је у развој ИQОС-а уложено више од шест милијарди долара те је упослено више од 450 научника који свакодневно раде на развијању овог уређаја. У ЦУБЕ-у раде математичари, хемичари, токсиколози, физичари, епидемиолози и љекари, који непрестано сарађују и спроводе клиничке и лабораторијске студије, како би креирали, дизајнирали и произвели иновативне солуције које би могле бити одговор на питање: Како смањити посљедице настале конзумирањем цигарета? У оквиру програма за тестирање ИQОС-а у истраживачком центру у Неуцхателу спроведене су лабораторијске и клиничке студије које су без изузетка показале потенцијал за смањење штетности у поређењу са класичним цигаретама. Тако прикупљени докази и научни радови се затим презентирају на научним скуповима, објављени у научним часописима, а служе и за покретање дијалога са регулаторима.
 
У Пхилип Моррис сматрају да су непобитни научни докази о потенцијалу ових производа да смање штетност у односу на класичну цигарету основа алтернатива које развијају. Са друге стране, алтернативе које развијају су популарне међу корисницима као валидна замјена цигаретама по питању укуса, ритуала и свеукупног доживљаја. Ова два елемента, научни докази и популарност чине суштину принципа смањења штетности духана на нивоу цијеле популације.

Компанија Пхилип Моррис се у будућности намјерава посветити едуцирању грађана о овој алтернативи пушења те сваки дан праве по један корак ближе будућности без духанског дима. Надају се да ће потрошачи, искључиво они који не желе да се одрекну уживања у духану, постати отворенији према новим опцијама, али и да ће власти омогућити увођење и употребу нових, бољих алтернатива и корпорација које ће понудити производе у складу с тим.

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.