Како нове технологије мијењају свакодневни живот

Процењујем да ће следећу велику промену представљати самовозећи аутомобили

Nedeljnik / 16. август 2018

Употреба нових технологија драстично мења навике у свакодневном животу. Како део године проводим у САД и Британији а део у Србији, врло лако уочавам те промене.

Пођимо, рецимо, од тога да је потреба да данас нешто лично купите у продавници у САД готово нестала. У пракси одлазим у продавницу само када хоћу да изаберем свеже уловљену рибу, све остало је стандардизовано метрикама квалитета и класе, па врло радо препуштам достављачу да све изабере за мене. У Америци се, на неки начин, води рат на тржишту онлине трговине, а један од највећих играча на овом терену је - Амазон, ког ми углавном знамо као платформу за куповину књига, а он је далеко више од тога. Амазон данас у својим складиштима има 45.000 робота који му омогућавају да аутоматизује добар део процеса продаје и буде бржи од конкуренције, а половина америчких домаћинстава има чланску карту лоалт програма овог ретаилера.

Онлине куповина је променила и навике трговаца. Данас је стандард тзв. фрее ретурн. Рецимо, кад купујете обућу, продавац вам шаље величину коју ви процените да вам одговара, а уколико се испостави да вам треба други број, он вам шаље нови пар, без наплаћивања. Ако ни тај други пар не одговара, ретаилер ће вам послати нови. Када коначно изаберете одговарајући, треба да вратите преостала два пара у року од 30 дана. Наравно, и даље можете да вратите сва три пара и да вам новац буде рефундиран.

Онлине ретаил трендови утичу на лагану смрт тржних центара који су раније били центри за социјализацију а данас су неки од њих празни и напуштени. То су била места где идете у биоскоп, па онда да једете, прошетате се и купите нешто. Данас стреаминг сервиси, попут Нетфлиа, убијају приходе биоскопима, па мањак њиховог промета утиче на ресторане и на продавнице. То што у Србији бележимо раст броја схоппинг молова говори да инвеститори не очекују скору дисрупцију традиционалних ретаил пословних модела. Али едукација српског друштва у коришћењу електронских платних средстава би утицала на промене у овом сегменту тржишта.

Сваки технолошки напредак доноси низ промена у свакодневном животу.

Процењујем да ће следећу велику промену представљати самовозећи аутомобили. Постојање самовозећих аутомобила ће укинути потребу за поседовањем сопственог возила. Плаћаћемо претплату и користићемо мреже аутомобила јер ће бити јефтиније. Нећемо морати више да мислимо о паркингу ни одржавању, регистрацији, осигурању. Када се наша вожња заврши, тај аутомобил ће отићи по некога другог и обезбедити вожњу. Када идемо кући, назад ће нас превести нека друга јединица из мреже која је у моменту нашег пицк-уп захтева близу. Нестанак потребе за паркингом ће омогућити урбаним срединама да паркинг простор претворе у нешто друго. Када нема потребе за превозом, аутомобили ће се сами паркирати негде изван града где ће истовремено и пунити своје батерије и бити одржавани у централизованом маниру који реже трошкове. Наравно, многи људи који живе од управљања превозним средствима биће на удару.

Као и у свакој револуцији, некоме буде боље а неко због тога испашта.

 

Недељник

 

 

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.