Како препознати крвне угрушке и када се треба јавити лијекару?

Крвни угрушци изузетно су ријетка, али могућа озбиљна нуспојава АстраЗенециног цјепива против цовида-19. Како препознати крвне угрушке, прочитајте у наставку.

BUKA portal / 10. април 2021

 

“Закључили смо да би стварање крвних угрушака требало бити наведено као могућа нуспојава цјепива”, рекла је у сриједу директорица ЕМА-е Емер Цооке.

Користи цјепива АстраЗенеца и даље су веће од ризика, приопћила је Еуропска агенција за лијекове (ЕМА). Ипак, сигурносни одбор агенције рекао је да је важно знати знакове могућег угрушка.

Крвни угрушак настаје кад се крв згусне и створи получврсту масу. Може бити користан одговор у заустављању крварења у случају озљеде, али угрушци могу стварати проблеме ако зауставе проток крви у виталном подручју.

Крвни угрушци могу узроковати зачепљење у ногама, трбуху и плућима. Већина крвних угрушака повезаних с цјепивом АстраЗенеца јавила се у венама у мозгу људи који су примили цјепиво.

Ти угрушци, познати као тромбоза церебралног венског синуса (ЦВСТ), могу довести до можданог удара, нападаја и смрти.

Како препознати крвне угрушке

До сада се већина пријављених угрушака јавила код жена млађих од 65 година унутар два тједна од цијепљења.

Будући да је већа вјеројатност да ће млади искусити ту нуспојаву, британски регулатори препоручују да особе испод 30 година не узимају АстраЗенецино цјепиво, осим ако већ нису примили прву дозу цјепива. 

Симптоми крвног угрушка укључују недостатак зрака и главобоље. ЕМА је навела да се особе које су већ примиле цјепиво АстраЗенеца требају јавити лијечнику ако искусе неке од сљедећих симптома:

  • недостатак зрака,
  • бол у прсима,
  • отицање у ногама,
  • бол у трбуху (абдомену),
  • неуролошке симптоме које укључују замагљен вид и трајне главобоље.

Неке нуспојаве које укључују бол на мјесту убода или бол у тијелу су благе и нормалне нуспојаве у првих неколико дана након цијепљења и нису разлог за забринутост.

Међутим, ако имате теже и дуготрајније симптоме у раздобљу од четири до 20 дана након цијепљења, требали бисте затражити лијечничку помоћ, савјетује Свјетска здравствена организација (WХО).

Крвни угрушци обично се лијече лијековима против згрушавања, преноси Сциенце Алерт, а компликације се могу избјећи ако се угрушак рано уочи.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.