Како прочитати људе: Психолошки трикови који помажу

Чак и ако смо сви јединствени на свој начин, делимо сличну људску природу.

BUKA portal / 29. мај 2020

То нам омогућава стварање веза с другим људима и откривање могућности за схватање њиховог начин размишљања. Ако искористимо алате које већ имамо у себи, могуће је да утичемо на туђе одлуке и мишљења о нама и ситуацијама.

Створите илузију избора

Ако вам неко треба да учини нешто за вас, затражите да испуни неки тежи задатак пре него што кажете захтев који заправо имате. Након што одбаце веће ствари, људи имају тенденцију да прихвате захтев који се чини лако. То такође функционише када покушавате неког да уверите. Дајте им две могућности истовремено: оно што желите и још један задатак који је теже постићи. Оно што ћете тиме постићи је то да ваш стварни захтев изгледа једноставније поред другог.

Претворите расправу у предност

Кад вам људи кажу ствари са којима се не слажете, немојте оштро да им приговарате. Прво прихватите то што кажу са речима попут: "Видим на шта мислите" и наставите са сопственим мишљењем питајући "али јесте ли икада размишљали о овом делу тога?" Овај приступ ће вам помоћи да постигнете своје стајалиште без да вас прекидају или да вам се неко супротстави.

Мама зна најбоље

Својим речима можете привући пажњу тако да људима кажете да су вас отац или мајка томе учили. Људи удовољавају традицији и поштоваће људе који саосећају са сопственим родитељима. Већина људи целим срцем верује у речи својих родитеља, а када неко спомене нешто што долази од туђих родитеља, то ће створити исти учинак као и да је то рекла њихова сопствена породица.

Позајмите нешто

Можда ћете приметити да вас неко не воли онолико колико желите. Затражите од њих нешто мало за позајмицу, можда књигу која вас занима. То ће прво створити невољну везу између вас двоје, али ће да резултује променом мишљења након што предмет вратите.

Тишина тражи позитиван ангажман

Током неугодне тишине с особом с којом се желите дружити, питајте их нешто о њима. Чак и најтиша особа ужива да разговара о себи. Они ће вас нешто питати натраг, а ви ћете претворити тишину у флуидан разговор.

Самопоуздање привлачи

Након што завршите разговор током преговора, једноставно погледајте људе у очи и причекајте у тишини. Ваш одлучан изглед позитивно ће утицати на перцепцију онога што сте управо рекли. Ако изгубите контакт очима након ових интензивних тренутака, приметићете губитак интереса након кратког времена.

Учините да се осећају важно

Кориштење правих речи може донети велику корист када вам је потребна помоћ. Људи ће вам често помоћи ако им захтев представите као испуњавање услуге. Заголицаћете њихов его и осећаће се као да вам испуњавају жељу. Покушајте да употребите једноставне изразе попут "Молим вас, учините ми услугу" или "Стварно ми треба ваша помоћ."

Посматрајте их

Када сте нови у групи, нашалите се или испричајте смешну причу како бисте видели реакције људи. Људи који су ближи гледаће се у очи док се смеју и то ће вам помоћи да схватите везе и утврдите везе између пријатеља.

Понављајте

Понављање је један од најбољих начина стварања конкретне идеје код других људи. Ако желите наметнути своје мишљење неком другом, само га поновите у различитим контекстима или једноставно реците исту ствар у разговору с различитим изразима. Након што чују исту ствар неколико пута, људи ће идеју схватити као своју, јер ће им мозак означити идеју као познату.

Покажите поверење како би створили поверење

Када покушате да изградите поверење у друштвеном окружењу, признајте своје мале грешке другима. Људи ће видети вашу рањиву страну и прихватиће вас као искрену особу. То ће вам дати предност чак и током свађе.

Извор: Н1.хр


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.