Како су електронске цигарете изазвале епидемију у Америци

Нема сумње да су електронске цигарете тренутно велики хит широм света, али је питање колико су безбедне и здраве.

BUKA portal / 12. септембар 2019

Удисање мешавине никотина, воде и укуса из електронске цигарете многи виде као алтернативу пушењу, а потенцијално и начин за остављање цигарета.

Међутим, једна од тренутно најактуелнијих тема у Америци јесу потенцијални здравствени ризици тога, као и колико је та индустрија законски регулисана.

Зашто?

Због више од 450 људи који су имали проблеме, уз најмање шест умрлих.

Једну од најшокантнијих прича стиже од осамнаестогодишње Симе Херман која је на интернет окачила фотографију након што се пробудила из коме.

 

Прво је имала упалу плућа, а онда су јој плућа отказала, па је желела да „упозори остале на коришћење електронских цигарета".

 

Због тога службеници Управе за храну и лекове (ФДА), који су одговорни за заштиту јавног здравља у САД, покушавају да утврде шта изазива проблеме.

Који су симптоми?

Према истраживању из 2016. године, у Америци постоји око 10 милиона електронских цигарета, а половина корисника је млађа од 35 година.

Највише их користе грађани од 18 до 24 године и углавном су они имали здравствене проблеме - у просеку је реч о деветнаестогодишњацима.

  • Нашао паклу цигарета са фотографијом ноге која му је ампутирана
  • Може ли тужније - птићи се хране опушцима цигарета

Симптоми су јака упала плућа, кашаљ, температура, несвестица, проблеми са дисањем или отказивање плућа.

Оболели су користили низ различитих брендова електронских цигарета, као различитих течности и кетриджа.

Службеници ФДА су прикупили више од 120 узорака на тестирање, како би утврдили да ли проблеме изазива одређени токсин, супстанца или претерана употреба.

 

Ко је крив?

 

Једна од теорија каже да би проблеме могао да изазове лош састојак у течности која се налази у електронској цигарети - попут витамина Е.

Прошле недеље су званичници савезне државе Њујорк почели испитивања витамина Е, истичући да је он главни предмет истраживања.

У Њујорку се до сада од електронских цигарета разболело 34 људи.

Међутим, ФДА није истакла витамин Е као узрок, истичући да постоји могућност да су друге хемикалије одговорне за проблеме.

 

Да ли је све ово ново?

 

Не, ово није први пут да електронске цигарете изазивају забринутост.

Британски медицински часопис објавио је прошле године извештај о жени која је хоспитализована због кашља, температуре, обилног знојења и отказивања плућа.

Узрок је био биљни глицерин, пронађен у њеној електронској цигарети.

Поред тога, било је случајева кад су електронске цигарете експлодирале, а у ретким случајевима то је довело и до фаталних последица.

Младић из Тексаса, стар 24 године, преминуо је пре неколико месеци након што му је у лице експлодирала батерија електронске цигарете.

„Проблем је што су електронске цигарете релативно нов производ, тако да доктори не знају какав савет да дају", каже Сузан Вејли, председница Одељења за контролу дувана, при Америчком друштву педијатара.

У међувремену званичници у САД саветују да се избегне коришћење електронских цигарета док је истрага у току.

 

А шта каже Трамп?

 

Амерички председник Доналд Трамп је у међувремену објавио да ће његова администрација забранити електронске цигарете са укусом.

Трамп је изјавио да то представља „нови проблем", нарочито за децу.

„Не можемо да допустимо да се људи разбољевају и да нам млади буду толико угрожени", каже Трамп.

Министар здравља САД Алекс Азар каже да ће ФДА ускоро привести крају план како да све електронске цигарете са укусом уклони са тржишта.

Мичиген је нешто раније постао прва америчка савезна држава која је забранила електронске цигарете са укусом.

У међувремену се огласила и Меланија Трамп, која је на Твитеру навела да је „дубоко забринута због све веће употребе електронских цигарета међу децом".

ББЦ на српском 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.