Како су исландски тинејджери од тешких пјандура постали узорни грађани

Прије 20 година, исландски тинејджери највише су пили у Европи. 

BUKA portal / 14. јун 2019

Foto: Ilustracija, Flickr

У анкетама, 42% би их рекло да су се напили током протеклог мјесеца, а 23% је пушило сваки дан.

Едукација на тему алкохола и дрога није помагала, па су психолози проучили разлоге због којих неки млади на Исланду не пију. Одговор је био да су родитељи проводили више времена са њима. Имали су редовне ваншколске активности и нису излазили вани касно навече.

Они коју су пили, на тај начин су се углавном носили са проблемима у породици и досадом. Исланд је онда подстакао младе да се умјесто тога баве другим активностима. Понудили су тинејджерима више спорта, музике, плеса и умјетничких клубова, како би им помогли да се осјећају дијелом групе. Такође, плаћали су свакој породици 250 фунти, по дјетету, годишње, за те активности.

 

 

Резултат свега је да се до 2012. године 42% дјеце узраста 15-16 година бавило спортом четири пута седмично. Школе су едуковале родитеље о томе колико је за њихову дјецу добро да проводе што више времена с њима. Број тинејджера који су проводили вријеме током седмице  са родитељима се удуплао.

Продаја дувана млађима од 18 година и алкохола млађима од 20 година је законом забрањена, а постало је незаконито и да млађи од 16 година буду сами на улици касно навече.

Послије тога, број тинејджера који су у анкетама одговарали да су били пијани протеклог мјесеца смањио се за 90%. А само 3% младих узраста 15-16 година је пушило.

Сада исландски тинејджери имају "најчистији" начин живота у Европи, а исландски модел могао би помоћи милионима тинејджера у други земљама. 

 

Извор: Свјетски економски форум


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.