Како су послови у Фонду здравства намјештани за једну фирму?!

Након што смо већ писали о нерегуларностима при набавци заштитне опреме за медицинске раднике у Фонду здравства РС нови подаци још више шокирају.

BUKA / 18. јун 2021

Тако је након неколико жалби и промјена скоро већину послова набавке заштитне опреме за медицинске раднике добила једна фирма и то са најскупљим понудама. 

У питању је "Бањалукафарм плус" која је на овом конкурсу добила од Фонда преко седам милиона марака за набавку опреме.

Иначе, Фонд здравственог осигурања је плаћао заштитну опрему за медицинске раднике по енормно надуваним цијенама, које су биле веће од тржишних од 2 до чак 7 пута.

На овај начин буджет Републике Српске је оштећен за неколико милиона марака, те омогућено да се појединци добро „уплусају“ у најтеже вријеме по државу и грађане, у доба пандемије.

А све је почело крајем марта, када је Фонд здравственог осигурања РС донио одлуку о избору најповољнијих понуђача за набавку личне заштитне опреме. Током поступка поништена су два лота од укупно 10 чија је вриједност 10.270.000 КМ.

Као што смо већ писали, на осталих 8 лотова, као најуспјешније изабране су три фирме из Бањалуке и то на веома чудан начин. Један пут је најбољу понуду имала фирма „Степмед“, три пута „Крајинагроуп“, а четири „Адриалине“, да би се након жалби укључила компанија „Бањалукафарм-плус“ која је преузела чак пет лотова и то по највећим цијенама.

На овај начин највећи дио "колача" из ове набавке је покупила "Бањалукафарм плус".

Занимљиво је да су све фдруге фирме које су конкурисале направиле толико продеуралних грешака приликом слања документације на тендер иако су већ све прекаљени играчи на тржишту медицинском опремом. Свима њима је Фонд нашао неку замјерку, осим "Крајинагроуп" и "Адриалине", до би би након жалби промјенио мишљење па и овим фирмама додао исте оне процедуралне пропусте у документацији које је уочио и другима, а одбацио све оне недостатке које је имала "Бањалукафарм плус". Тако је направљена ротација између ових фирми и као побједник са преко седам милиона у джепу изашла управо фирма "Бањалукафарм плус".

Прочитајте још:

Зашто Република Српска заштитне маске и одијела плаћа 10 умјесто 5 милиона КМ?! Гдје нестаје разлика?

Фонд здравственог осигурања плаћао неколико пута веће цијене од тржишних за заштитну опрему
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.