КАКО СУ СЕ ОТРОВАЛА ДЈЕЦА НА ХВАРУ То не дјелује као тровање храном, пуно је озбиљније: Љекари нису видјели ништа слично у каријери

ДЈЕЦА која су довезена с Хвара у КБЦ Сплит, и даље су у животној опасности и лијечници се боре за њихов живот, како је Индеxу управо рекла доцентица Ивана Унић из Клинике за педијатрију КБЦ-а Сплит.

BUKA portal / 13. август 2019

Још се не зна чиме су отрована, но клиничка слика им је изразито лоша и лијечници се у досадашњој каријери, каже, још нису сусрели с оваквим тровањем.

Разговарали смо са специјалистом инфектологије који је у мировини, а иза њега су године лијечења пацијената од разних тровања. Будући да нису познати детаљи здравственог стања дјеце, оно што нам је могао рећи је да се овдје врло вјеројатно не ради о тровању храном.

"Сва тровања храном имају кратку инкубацију и кратко трају, једино кад се ради о тровању салмонелом онда то дуже траје, но код тровања храном су увијек блаже клиничке слике и она нису смртоносна. Овдје би могло бити тровање храном једино ако је у комбинацији с неким отровом. А код тровања моноксидом би одмах пали у несвијест. Будући да не знам која им је точно клиничка слика, тешко могу процијенити о чему се ту ради. Што се тиче конзумације шкољака, оне често буду кривци за тровање, но по свему судећи, овдје се ради о нечем озбиљнијем. Све ће показати микробиолошки налаз који би, ако су га данас узели, сутра требао бити готов. Тад ће се све знати", рекао нам је инфектолог.

"Ситуација је изнимно тешка"

Због изнимно тешког стања дјеце у доби од 8 и 14 година, у болницу су позвани и лијечници и медицинске сестре који су у том трену били слободни и код куће.

"Ситуација је изнимно тешка, још увијек се обавља дијагностика, ради се све како бисмо спасили дјецу која су животно угрожена. Сумњамо на тровање, но не можемо рећи је ли у питању храна или што друго. На основу свих досадашњих тровања која смо видјели, можемо рећи да досад још нисмо видјели овако тешко тровање с тако тешком клиничком сликом. Сви лијечници и сестре који нису били на послу, дошли су у болницу ван радног времена, овдје нас је море лијечника и сестара који радимо с дјецом како бисмо их спасили", рекла је за Индеx доцентица Унић.

Двоје одраслих који су такођер превезени у КБЦ Сплит на Заразну, налазе се изван животне опасности.

Подсјетимо, данас је на броду код Хвара преминуо страни држављанин.

Како је извијестила сплитско-далматинска полиција, на броду је пронађен мртав мушкарац. Четири особе су због лошег здравственог стања превезене у сплитску болницу, међу којима и двоје дјеце.

"Данас око 10:10 сати запримљена је информација да је капетан најавио упловљавање у хварску луку брода на којем је пронађен мртав мушкарац. Четири особе су због лошег здравственог стања превезене на пружање лијечничке помоћи у сплитску болницу. Извијештено ЖДО, замјеник излази на мјесто догађаја и обавит ће се очевид", приопћила је полиција.

Индеx.хр


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.