Каква ће бити судбина првих људских беба са измењеним генима?

Близнакиње којима је кинески научник Хи Джијанкуи отклонио ген ЦЦР5, како би их учинио отпорним на ХИВ којим је заражен њихов отац, напуниле су шест месеци.

BUKA portal / 12. август 2019

У међувремену је потврђено да одстрањивање овог гена драматично побољшава менталне способности. Имајући у виду да је кинески биофизичар применио технологију која се развија тек у последњих десетак година и чија патентна права већ сада вреде милијарде долара – те да је обелодањено како су амерички научници били веома добро упознати шта намерава са том технологијом да уради њихов кинески колега – мало је вероватно да ће близнакиње, зачете као ескперимент, имати прилику да воде нормалан живот.

У кинеској провинцији Гуандонг, у граду Шенжен, међу 12 милиона становника расту шестомесечне близнакиње Лулу и Нана, прва људска бића „мутанти“. То су бебе којима су технологијом ЦРИСПР-Цас9 у лабораторији измењени гени. Након што су њихови ембриони подвгрнути контроверзном генетичком експерименту у дечјој болници у Шенжену, близнакиње су у октобру 2018. године рођене у тајности.

Последња истраживања на другој страни света, на Универзитету у Калифорнији у САД указују да би промена гена ЦЦР5 – који је кинеским близнакињама одстрањен из ДНК како би их учинио отпорним на вирус ХИВ – драматично могла утицати на њихове интелектуалне способности и менталне моћи, наводи се у чланку објављеним на порталу „Наука кроз приче“.

Наиме, одсуство гена ЦЦР5 поправља меморију и повећава интелигенцију. Ова околност је била и раније позната из тестова на мишевима, да би овогодишња истраживања објављена у часопису „Целл“ додатно потврдила како недостатак гена ЦЦР5 са једне стране олакшава опоравак од можданог удара, док са друге, повећава мождане способности и доводи до бржег напредовања у школи и каријери.

Битка коме ће припасти милијарде долара

Кинеске близнакиње Лулу и Нана, којима је ЦЦР5 одстрањен, можда би ипак могле имати сасвим нормалан, здрав живот, па ће можда – далеко од медија и научних лабораторија – безбрижно одрасти, играти се и учити, напредовати и пронаћи срећу. Међутим, с обзиром на посебне „моћи“ које су добиле уклањањем ЦЦР5 гена, њихов би живот могао бити и нешто сасвим друго – кошмар налик на заплете из Марвеловог универзума. Њихова прича, чудна и страшна, заиста подсећа на приче мутаната којима је уграђен ген X, чиме су претворени у нову (под)врсту људи са посебним моћима – Хомо Супериор.

Мада су привукле огромну пажњу широм света, о правом идентитету кинеских близнакиња се врло мало зна. Њихови родитељи су због страшне болести били спречени да имају потомство – отац им је заражен ХИВ-ом. Зато су се пријавили за програм вештачке оплодње за парове са ХИВ-ом, који се спроводио у делијој болници у Шенжену.

Програм је водио необичан истраживач Хи Джијанкуи, биофизичар са Јужног универзитета за науку и технологију у Шенжену. Љубазан и уредан, у брижљиво испегланој коушуљи, Хи је узео одсуство са универзитета како би спровео експеримент у дечјој болници. Он је један од многих кинеских научника који су се укључили у „генетски рат“ између САД и Кине. Са жељом да оде корак даље, Хи се одлучио да употреби нову, моћну технологију за манипулацију генима, познату као ЦРИСПР-Цас9, чија примена на ембрионима у Кини још увек није била забрањена. Испоставиће се да ће Хи бити први који ће прекорачити етичку границу и урадити баш оно чега су се истраживачи прибојавали откако је техника откривена – применити је на људским ембрионима.

ЦРИСПР је нова генетичка технологија која се интензивно истражује тек у последњих десет година, али је толико у фокусу научника да се већ примењује широм света. Ако ЦРИСПР и није највеће, оно је готово сигурно најисплативије откриће нашег доба. Независно од етичких дилема и примене на људима, већ неколико година води се жестока међународна правна битка између компанија потеклих са Универзитета Беркли и Института Броуд око тога ко је први открио ову технологију, па тиме и ко има патентна права која већ сада вреде миљарде долара.

Иначе, ЦРИСПР је готово случајно откривен природни одбрамбени механизам којим се бактерије штите и који им омогућује да са лакоћом пронађу бактериофаге које су се угнездиле у њеној, прокариотској ДНК. То је имуни систем који ефикасно исеца уљеза из ДНК ланца. За то се, као својеврсне “маказе”, користе протеини асоцирани уз ЦРИСПР који се називају ЦАС. Показало се да је, уз помоћ овог механизма који су истраживали само заљубљеници у бактериофаге, могуће исецати и делове генетичке информације који нису вируси или плазмиди и то код далеко сложенијих организама од бактерија. Тако је 2012. године настала технологија помоћу које научници могу да исеку и замене било који део ДНК. И тиме преобликују разне ужасне болести засноване на генима, али и цео ток еволуције.

Тајни експеримент и није био толико тајан

Кинески истраживач Хи Джијанкуи је решио да га примени на паровима зараженим ХИВ-ом и спречи да вирус пренесу на потомство. У дугој борби против ХИВ-а одавно је постало јасно да је овај вирус повезан са људским геном ЦЦР5, као и да његова блокада (како и раде неки лекови против ХИВ-а), доводи до побољшања стања пацијената.

Знајући то, Хи је одлучио да сасвим уклони ген из људског ембриона и понудио је паровима са ХИВ-ом ову нову, контроверзну идеју за добијање генетски измењеног потомства које ће бити здраво. Преписка, касније обелодањена и у „Њујорк тајмсу“, показује да је био у контакту са америчким универзитетима и редовно извештавао своје колеге из Америке о напретку који постиже – о успешној примени ЦРИСПР, потом о зачећу, трудноћи и на крају, рођењу близнакиња.

Када је експеримент успео, а близнакиње без гена ЦЦР5 рођене, почетком новембра 2018. године, ствари су постале усијане. Хи је послао свој рад часописима, али је одлучио да не чека на рецензију. Вести да је кинески научник применио ЦРИСПР на људским ембрионима почеле су да се шире, магазин универзитета МИТ је објавио причу о томе и Хи је одлучио да изађе у јавност. Појавио се на научној конференцију у Хонг Конгу и обелоданио свој експеримент, као и вест да су рођене прве људске бебе са измењеним ДНК.
Хијеве тврдње су изазвале „медијски цунами“, светске телевизијске мреже су се укључивале у директном преносу са ове генетичке конференције, бројни научници широм света су били ужаснути, а Хи је врло брзо проглашен за „научника монструма“. Након оваквих реакција, ускоро се појавила вест да су истраживања заустављена, да Кина спроводи истрагу о етичким питањима, да је Хи у „кућном притвору“, као и да ће Кина увести нове законске одредбе како би спречила сличне експерименте на људским ембрионима.

У међувремену, скривене од јавности, генетички измењене близнакиње су довољно порасле да препознају своја имена. Можда већ знају и да седе. А можда и много више.

Извор: Наука кроз приче


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.