Какво вријеме вас очекује ако идете на одмор у Хрватску?

Вријеме пред нама

SRNA / 24. јул 2019

У Хрватској се наредних дана очекује топлотни талас, уз дневну температуру и до 36 степени Целзијусових, а од петка, 26. јула, могући су пљускови са грмљавином прво у горју и централној Хрватској, затим и у осталим крајевима и већем дијелу Јадрана.

У источној Хрватској сутра ће превладавати сунчано вријеме, уз умјерену облачност у Подунављу.

Најнижа температура биће од 16 до 19, највиша од 31 до 33 степена Целзијусова, навео је метеоролог Зоран Вакула у прогнози за ХРТ. У централном дијелу земље очекује се сунчано и ведро, уз слаб вјетар, а дању још и топлије него претходних дана. Највиша температура износиће и до 34 степена Целзијусова и означава почетак топлотног таласа на подручју Загреба, гдје ће током ноћи бити око 20 степени Целзијусових.

Сунчано и вруће очекује се и на сјеверном Јадрану и нижим дијеловима горске Хрватске с највишом температуром од 30 у горју до 35 степени на обали, гдје се наставља топлотни талас. Ујутро је могућа слаба до умјерена бура. У Далмацији се очекује најнижа температура око 25 степени, а највише од 33 до 36 степени Целзијусових.

Ујутро ће понегдје бити умјерена бура, од средине дана дуваће умјерен сјеверозападни вјетар. На југу Хрватске ујутро може бити јаке буре, а послије подне ће дувати умјерен до јак сјеверозападни вјетар, уз могуће немирно море. Температура ће бити од 33 степена Целзијусова, а понегдје ће изностити и 36 степени, па је опасност од топлотног таласа велика, навео је Томислав Козарић из Службе за временске анализе и прогнозе ДХМЗ-а.

У четвртак и петак, 25. и 26. јула, опасност од топлотног таласа који може дјеловати на здравље биће повећан и у унутрашњости, посебно у средњој Хрватској, гдје највиша температура може бити и 35 степени Целзијусових, а ноћи би могле бити топле.

Од петка се очекује нестабилније вријеме, уз могуће пљускове и грмљавину, прво у горју и централној Хрватској, затим и у осталим копненим крајевима, па и на већини Јадрана, посебно на сјеверном дијелу. Могуће је и јаче грмљавинско невријеме.

Колоне на прилазима туристичким центрима

Повремено је појачан саобраћај у оба правца на прилазима туристичким центрима дуж јадранске обале, а успорено у колонама уз повремене застоје вози се на прилазима Задру, Шибенику, Трогиру, Сплиту, Стобречу, Омишу, Макарској и Дубровнику.

Колона теретних возила на аутопуту Брегана-Липовац пред наплатном станицом Брегана у смјеру Словеније дуга је око један километар (теретна возила налазе се на зауставној траци), а  пред граничним прелазом Бајаково око два километра.

Хрватски ауто-клуб (ХАК) моли кориснике за стрпљење.

У саобраћају је свакодневно велики број бициклиста, мопедиста и мотоциклиста, па из ХАК-а возаче осталих возила упозоравају да приликом укључивања у саобраћај, престројавања, претицања, обилажења, полукружног окретања или скретања припазе управо на ову категорију учесника у саобраћају, да им не одузимају предност проласка на раскрсницама.

Бициклисте, мопедисте и мотоциклисте се подсјећа да поштују прометне прописе и ограничења брзине.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.