Катарза и утопија: Зашто је политичарима у Републици Српској тешко признати геноцид?

Још једна у низу пресуда које правно потврђују постојање геноцида.

Slađan Tomić / 09. јун 2021

 

Ратко Младић осуђен је на казну доживотног затвора јер је крив за геноцид у Сребреници, прогоне Бошњака и Хрвата, терорисање грађана Сарајева и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце. Ово је још једна у низу пресуда које правно потврђују постојање геноцида.

У модерној историји, поштивање судски утврђених чињеница и пресуда требало би да буде, не само законска, већ и морална обавеза. Но, суочити се са прошлошћу и геноцидом значи колективну катарзу, али прије свега политичку храброст лидера који су спремни да плате цијену силаска с власти због снажног народног отпора да се суочи са прошлошћу и чињеницама. Но, ни власт, ни опозиција у Републици Српској немају храбрости да признају геноцид. Баш као што политички лидери у Србији немају храбрости да признају независност Косова*. То ће се морати десити прије или касније, то су закони реал политике, али остаће једно велико питање: Ко је манипулисао народним масама и спрјечавао привредни и економски развој својих грађана. Питање је и да ли то политички лидери раде из увјерења или из потребе да подилазе бирачком тијелу. Једно је јасно – негирање геноцида вријеђа жртве, кочи даљи напредак и поспјешује сву биједу бх. друштва.

Лудачка кошуља из увоза могла би бити скинута с колективног друштвеног става уз помоћ онога ко нам је ту кошуљу скројио. Зато имамо право да очекујемо да Уред високог представника наметне Закон о негирању геноцида. Не би то био први наметнути закон, али можда би био најбитнији.

За усвајање Закона о забрани геноцида не би требали бити потребни никакви додатни разлози, поред чињеница да је он почињен и потврђен у више пресуда, каже за БУКУ Нермин Никшић, лидер СДП-а.

“Нажалост, живимо у друштву у којем се на мржњи, страху и промицању злочиначких идеологија обилато профитира, па учесници у таквим срамотним праксама чине све да онемогуће институционалну заштиту жртава, њихових права, па и даље устрајавају на негирању истине и извртању хисторијских чињеница”, сматра Никшић.

Главни хашки тужилац рекао је да ће Савјету сигурности поднијети извјештај у ком ће нагласити да одређени број политичара у БиХ негира геноциде. Зашто је толико тешко изговорити тај јасно дефинисан правни појам питамо предсједника ДНС-а Ненада Нешића.  

„Управо зато што је појам јасно дефинисан и што нису испуњени услови из дефиниције геноцида за такву квалификацију. Зато што, ако смо мањина, не значи да не треба да се боримо за истину и да кажемо да се десио страшан ратни злочин који су починили појединци, али не и геноцид. Таква правна квалификација треба да баци вео заборава на Холокауст да би се причало о неком новом 'геноциду'. Уосталом, тим се најмање баве правници и историчари, а највише Бакир Изетбеговић и сви његови сљедбеници који желе БиХ без Срба. То не може и док је њихове жеље за тако нечим јачаће наша воља да опстанемо и да се боримо за истину“, изричит је Нешић.

А потпредсједник СДА Адил Османовић каже како нема разлике између СНСД-а и СДС-а/ПДП-а када је у питању осврт на ратна дешавања.

„Све те политичке странке, нажалост, имају сличан поглед на та кретања 1992.-1995. Код свих тих странака оне својим активитетом морјау показати да се ограђују и дистанцирају од те политике и да се дистанцирају од особа које су починиле ратне злочине и да се пружи рука помирења и прихвате пресуде домаћих и међународних судова“, казао је Османовић.

Сенад Шепић, предсједник Независног блока, предлаз̌е да прва одлука новог високог представника буде наметање Закона о забрани негирања геноцида и ратних злоц̌ина. 

“Оно с̌то је јос̌ ваз̌но и гдје је потребна озбиљна интервенција јест образовни систем, који мора уградити наслијеђе Хас̌ког трибунала, а не као с̌то је то сада да су ратни злоц̌инци хероји. Ратко Младиц́ ц́е заврс̌ити као нацистиц̌ки ратни злоц̌инац и тако ц́е свједоц̌ити свака озбиљна историја”, казао је Шепић за БУКУ.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.