КАЖЊЕНЕ 32 ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ Централна изборна комисија позвала странке да уплате новчане казне

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ казнила је 32 политичке странке због кршења појединих одредаба Закона о финансирању политичких странака, а на основу извјештаја о извршеној ревизији финансијских извјештаја политичких странака за 2017. годину.

BUKA portal / 10. јун 2020

ЦИК је ову одлуку донио на сједници одржаној 14. маја, након чега је девет политичких странака до данас изјавило жалбу на одлуку Комисије о санкционисању.

Апелационо одјељење Суда БиХ је седам жалби одбило као неосноване и то у предметима Народни демократски покрет – 87.000 КМ, Странка демократске акције – 11.500 КМ, Странка за БиХ – 8.500 КМ, Демократски фронт – 6.500 КМ, Напредна Српска-НС – 3.500 КМ, Демократска обитељска странка – 1.500 КМ, Партија уједињених пензионера 1.500 КМ, саопштено је из ЦИК.

Суд је дјелимично уважио жалбу у предмету Хрватски савез ХКДУ-Храст у дијелу висине новчане казне коју је смањио са 19.500 КМ на 11.500 КМ, док се за жалбу Грађанске демократске странке БиХ чека рјешење Апелационог одјељења Суда БиХ.

До данас је шест политичких странака уплатило казну и то Савез независних социјалдемократа – СНСД, Савез за бољу будућност-Фахрудин Радончић, ПОГ Наша Странка, Демократски народни савез и БПС Сефер Халиловић.

Политичке странке су дужне да уплате новчани износ казни у року од осам дана од дана правоснажности одлуке о санкционисању.


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.