Кина проглашава побједу над коронавирусом, Бразил тоне у кризу

КИНА је прогласила побједу над новим коронавирусом који је задесио њезино господарство и наставља харати свијетом, посебице у Бразилу гдје је већ пријеђен праг од 20.000 умрлих.

BUKA portal / 22. мај 2020

 

Док епидемија која је до сада захватила више од 5,1 милијуна људи и однијела најмање 332.870 живота, према службеним подацима који се сматрају подцијењенима, Кина, гдје се вирус појавио крајем 2019., успјела га је обуздати на свом територију.

Сједињене Државе оптужују Кину да је прекасно реагирала и, према ријечима предсједника Доналда Трумпа, одговорна је за масовне смртне исходе у свијету.

"Постигли смо велики стратешки успјех у нашем одговору на цовид-19", изјавио је кинески премијер Ли Кеqианг првог дана пленарног засједања Националног народног конгреса, великог годишњег окупљања комунистичке власти.

У Еуропи спора нормализација

Први пут у недавној повијести Пекинг је одустао од одређивања циља раста за ову годину јер не може одредити утјецај пандемије. 

Пред 3000 заступника са заштитним маскама на лицу Ли је нагласио да је пред њима голем задатак због посљедица вируса на кинеско господарство, које је у првом тромјесечју пало за 6,8 посто.

Еуропа, гдје је пандемија убила више од 171.000 особа од близу два милијуна регистрираних случајева заразе, наставља путем споре нормализације, уз многоструке мјере опреза. 

Снажно погођена епидемијом, Велика Британија је у петак објавила да ће путници из иноземства по доласку у земљу морати у 14-дневну карантену.

У Француској, критизираној јер је први круг опћинских избора одржала 15. ожујка, тијеком пандемије, влада је најавила да ће се други круг одржати 28. липња и да ће бирачи морати носити заштитне маске.

"Након одвагивања за и против, мислимо да се демократски живот мора наставити", објаснио је премијер Едоуард Пхилиппе.

Грчка је до 7. липња продуљила ограничење кретања у пренапученим избјегличким логорима. Врло мало тестираних тражитеља азила је било позитивно до сада и бранитељи људских права, невладине организације и УН-ово Високо повјеренство за избјеглице (ХЦР) позвали су Атену на поштовање њихових права.  

По налогу предсједника Трумпа, у Сједињеним Државама, најтеже погођенима пандемијом цовида-19, заставе ће од петка до недјеље бити спуштене на пола копља у спомен на жртве заразе.

У Русији опет рекорди 

Према подацима свеучилишта Јохнс Хопкинс од четвртка, у Сједињеним Државама је од коронавируса умрло 95.000 особа, а дневно их умире 1255.

У Русији је у петак забиљежен нови рекордни број умрлих, у једном дану 150, али епидемија је и даље стабилна по броју новообољелих.

То није случај у Латинској Америци гдје неумољиво расте број заражених уз страшне посљедице за господарство и радна мјеста.

Према службеним подацима, број умрлих се удвостручио у само 11 дана и у четвртак је износио 20.000 у најзахваћенијем Бразилу, гдје се и даље убрзава ширење вируса.

Инзистирање предсједника Јаира Болсонара у вези с повратком на посао и покретањем господарства изазива од почетка здравствене кризе јаке напетости с гувернерима бразилских држава, али два табора су приближила стајалишта у четвртак тијеком видеоконференције.

Цовид-19 убија размјерно више младих у тој земљи с 210 милијуна становника. Само 69 посто умрлих је старије од 60 година према 95 посто у Шпањолској и Италији, према службеним подацима.

"Пошто је наше становништво млађе, нормално је да је постотак мртвих виши међу млађима од 60 година, али томе придоноси и чињеница да младе одрасле особе мање поштују мјере ограничења", објаснио је епидемиолог Мауро Санцхез са Свеучилишта Бразилије.

Расуло у Перуу

У сусједном Перуу, већина болница је пред расулом. "У болницама владају призори филмова страве, изгледају попут гробља, пацијенти умиру на столцима или колицима", испричао је болничар из болнице Хиполито Унануе у Лими.

Извјешће Господарског повјеренства за Латинску Америку и Карибе (ЦЕПАЛ) и Међународна организација рада (ИЛО) доносе јако мрачну слику посљедица здравствене континенталне кризе.

Због пандемије ће бити додатних 11,5 милијуна незапослених у том дијелу свијета у 2020., према извјешћу објављеном у четвртак у Сантиагу, а пад господарства регије ће ове године износити 5,3 посто, најгоре од 1930. године.

У Чилеу, гдје је број смртних исхода у 24 сата порастао за 29 посто, становници су изашли на улице и траже помоћ у храни, док су уз епидемију букнуле незапосленост и глад у најсиромашнијим четвртима.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.