Кинези неће градити аутопут Добој - Брчко

Влада РС одустала је од давања концесије кинеској компанији "Синоцхем Цапитал Инвестмент Манагементс (Хонг Конг) Лимитед" за изградњу аутопута Добој - Вукосавље - Брчко, која је поднесена 9. јула ове године.

BUKA portal / 13. новембар 2019

 

Како је "Независним" потврђено у Министарству саобраћаја и веза РС, утврђено је да је понуда ове кинеске компаније, с којом је рјешењем Владе из марта прошле године планирано потписивање меморандума о разумијевању, неповољна.

"Након свеобухватне финансијске, правне и техничке анализе утврђено је да је понуда неповољна те је Влада РС на 40. сједници (одржана 3. октобра) донијела одлуку о одбијању понуде за покретање поступка додјељивања концесије за пројекат изградње аутопута Добој - Вукосавље - Брчко", рекли су "Независним" у овом министарству, уз напомену да одлука не значи да у наредном периоду разговори с овом компанијом не могу бити настављени уколико буде спремности кинеског партнера да се понуда поправи и коригује.

"Потребно је напоменути да је 'Синоцхем Цапитал Цо', који је првобитно потписао наведене документе, пренио своја права по овим документима компанији 'Синоцхем Цапитал Инвестмент Манагементс', која је поднијела понуду. Такође, 'Синоцхем Цапитал Инвестмент Манагементс' је у понуди нагласио да је она валидна уколико Влада РС прихвати ову измјену", појаснили су они.

Подсјећања ради, "Синоцхем Цапитал Инвестмент Манагементс (Хонг Конг) Лимитедс" је Влади РС поднио понуду за покретање процедуре додјељивања концесије за пројекат изградње аутопута Добој - Вукосавље - Брчко. Томе је претходило више докумената које су Влада РС и Јавно предузеће "Аутопутеви РС" потписали с кинеским понуђачем. Потписан је Меморандум о разумијевању за изградњу аутопута Добој - Вукосавље с компанијама "Синоцхем" и њиховим партнером "Цхина Ориент Ассет Манагемент (Интернатионал) Холдингс Лимитед".

Потписан је и Споразум о сарадњи за аутопут Вукосавље - Брчко између Владе, "Аутопутева" те компаније "Синоцхем" и њеног партнера "Цхина Ориент Ассет Манагемент (Интернатионал) Холдингс Лимитед".

Влада је 2016. овластила "Аутопутеве РС" да са Кинезима разговарају о овом пројекту, али се тада спомињала пуно угледнија "Цхина Роад & Бридге Цорпоратион".

Траса аутопута Вукосавље - Брчко - Бијељина - граница с Републиком Србијом би износила укупно 31 километар, а њим би се спојио будући аутопут од Раче ка Београду с постојећи аутопут Бањалука - Добој са западне стране, те с коридором 5ц кроз ФБиХ, који иде преко Сарајева и ка Славонском Броду се спаја с аутопутем Загреб - Београд у Хрватској.


Независне


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.