Кинези нижу успехе: Изведена прва квантна телепортација под водом

Након прве телепортације фотона у Земљину орбиту, недавно је успешно изведена и телепортација заплетених фотона под водом, пише Даил Маил.

Daily Mail / 25. август 2017

 Истраживачи са Ђијао Тонг универзитета у Шангају прво су сакупили узорке слане воде са шест различитих места у Жутом мору како би утврдили да ли разлика у квалитету воде има утицаја на брзину кретања фотона. 

 

Затим су усмерили сноп ласерке светлости кроз кристал, који је разложио светлосне зраке на парове заплетених фотона. 

 

Реч је о честицама које су повезане невидљивом везом, и које у сваком тренутку врше утицај једна на другу, без обзира на међусобну удаљеност. 

 

Ову везу прилично лако може да омете окружење фотона, нарочито вода која апсорбује светлост. 

 

До сада је успешно демонтрирано да квантна заплетеност може да се одржи у оптичким кабловима, Земљиној атмосфери и свемирском вакууму, а тим кинеских научника доказао је да је то могуће и под водом. 

 

Иако је реч о раздаљини од три метра, истраживачи наводе да нови докази указују на то да је могуће извршити пренос информација на раздаљини од 900 метара, преноси "Не Сциентист". 

 

Уколико се ове претпоставке покажу тачним, ново откриће могло би да утаба пут прецизном преношењу информација на знатно већим раздаљинама. 

 

Претходне процене износиле су 120 метара. 

 

Стручњаци наводе да би заплетене честице једног дана могле да нам омогуће “квантну комуникацију” – супербезбедно слање порука, које се не би ослањало на каблове, бежичне сигнале или код. С обзиром на то да свака интеракција са једном честицом (макар то било и само посматрање) утиче на њеног ‘близанца’, овакав начин комуникације би било немогуће угрозити. 

 

Подсећамо, почетком јула ове године кинески научници успели су да телепортују фотон са Земље до сателита Мицијус који кружи на удаљености од 500 км од наше планете. 

 

Истраживање је објављено у магазину "Оптицс Епресс".


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.