Књига која разоткрива све тајне сцијентологије

Амерички новинар Ларенце ригхт је након дугог истраживања и разговора с десецима свједока написао разоткривајућу књигу о сцијентологији под насловом 'Гоинг Цлеар: Сциентолог, Холлоод & тхе Присон оф Белиеф', која је засад добила одличне критике. Наравно, објављеним није задовољна Сцијентолошка црква, која је већ платила оглас у новинама у којем се напада ригхта.

Gordan Duhaček / 24. јануар 2013

Пулитзеровом наградом овјенчани амерички новинар Ларенце ригхт већ није међу омиљеним особама Сцијентолошке цркве, понајвише захваљујући својем маестрално истраженом и написаном чланку за Тхе Не оркер, у којему је преко приче о отпадништву сценариста и редатеља Паула Хаггиса разоткрио и бројне аберације и малверзације ове моћне организације. Сада се ригхт још више замјерио сцијентолозима захваљујући новој књизи 'Гоинг Цлеар: Сциентолог, Холлоод & тхе Присон оф Белиеф' (у издању Кнопфа), која открива бројне мрачне тајне ове контроверзне религије, коју многи сматрају култом.

ригхт није први амерички новинар који је објавио разоткривајућу књигу о сцијентологији (нарочито је цијењена 'Инсиде Сциентолог' Јанет Реитман), али се чини да се у његовој најдубље копа, од настанка сцијентологије и сумњивог живота њеног оснивача Л. Рона Хуббарда па све до тога како су многе холивудске звијезде постале дио спорне цркве. Ипак, према ономе што пише ригхт, сцијентологија није постала масовно раширена те цитира бившег гласноговорника Цркве који тврди да у Америци нема више од 30 тисућа сцијентолога. С друге стране, у службеним рекламама Сцијентолошке цркве се говори о 'четири милијуна нових чланова сваке године', па је јасно због чега сцијентолози нису одушевљени ригхтовом књигом.

Но, зато јесу амерички критичари, међу којима је 'Гоинг Цлеар' наишао на много похвала. Цхицаго Трибуне посебице истиче да се ригхт бави и 'опћим питањима попут природе вјере и улоге религије у америчком друштву' те закључује да су 'методе које користи Сцијентологија ни боље ни горе од оних осталих религија'. алл Стреет Јоурнал пак хвали 'невјеројатну количину знаковитих детаља' и велико истраживање које је ригхт подузео како би написао књигу, а 'открића у њој ће запањити и оне који мисле да знају све о сцијентологији'.

Ларенце ригхт причу започиње демонтажом оснивача Л. Рона Хуббарда, који се представљао као херој Другог свјетског рата, а заправо је глумио разне болести како би избјегао борбу, те је све вријеме провео на броду који је патролирао америчком обалом. Касније се Хуббард показао серијски грозним супругом, који се није устручавао физичког насиља, а није био ни бољи отац. Ништа бољим се не чини, ако је вјеровати ригхту, ни актуални вођа Сцијентолошке цркве Давид Мисцавиге, познат по својим насилним испадима према сурадницима.

Ипак, за ширу јавност ће вјеројатно бити најзанимљивији дијелови књиге који описују како се седамдесетих година прошлог стољећа сцијентологија почела етаблирати у Холлооду те како су филмске звијезде попут Јохна Траволте и Тома Цруисеа постале сљедбеници.

Сцијентолошка црква, наравно, није нимало сретна због свих открића у ригхтовој књизи, па је у магазину Атлантиц већ објавила писани оглас у којем хвали својег актуалног вођу Мисцавигеа те протеклу годину представља као временом највећих успјеха за сцијентологе. Услиједило је и службено приопћење у којем се 'Гоинг Цлеар' описује као 'измишљотина какву ни таблоиди не би објавили', а изнесене оптужбе се одбацују као 'одавно доказане као лажи'.

У сваком случају, 'Гоинг Цлеар' има одличну прилику постати бестселер, чему негативна реакција Сцијентолошке цркве може само помоћи.

 

Текст је преузет са Т портала

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Рецензије

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.