Ко ће купити Мерцатор у БиХ: Трговински гигант губи битку на тржишту, продаје своје продавнице...

ПОКУШАЈ СМАЊЕЊА ДУГА

BUKA portal / 11. август 2019

Трговачки ланац Мерцатор објавио је да ове године наставља с лани започетом акцијом монетизације некретнина, у оквиру чега ће продати један трговачки центар у Словенији те још 12 у регији, међу којима по један у Загребу, Ријеци, Пули и Сплиту - пише Пословни дневник.

 

Након што је лани продао десет некретнина у Словенији аустријској скупини Супернова, узевши потом дио трговачког простора у најам, Мерцатор у складу с пословном стратегијом намјерава продати земљиште и пословно-трговачки објект Копер ИИ те га након продаје узети у дугорочни најам. Понуде очекује до 1. рујна ове године.

 

Осим копарског трговачког центра, Мерцатор продаје још 12 својих некретнина у Хрватској, БиХ и Србији, међу осталим трговачке центре у Загребу, Сплиту, Пули и Ријеци.

 

На продају су понуђени и  Мерцаторов центар Сарајево Ложионичка и Сарајево Нови Малл те трговачки центри у Добрињи, Тузли, Мостару и Бањалуци.

 

У Србији се продаје Мерцаторов Мега Рода центар у Београду те трговачки  центар у Новом Саду, а већ су у тијеку поступци који би до краја овог мјесеца могли резултирати окончањем преговора са заинтересираним купцима.

 

Монетизацијом некретнина Мерцатор настоји смањити разину задужености. Она је лани, након првог дијела монетизације, смањена за готово 150 милијуна еура, па тренутно Мерцаторов нето дуг износи  667 милијуна еура.

 

"У задње двије године нето дуг Мерцатора смањили смо за готово 200 милијуна еура, а цасх флоw из пословања односно бруто добит (ЕБИТДА) повећали за 72 посто, на 107,5 милијуна еура", казао је за љубљански "Дневник" Томислав Чижмић, директор Мерцатора.

 

Истакнуо је и да смањивањем задужености, уз истодобни репрограм финанцијских обвеза, Мерцатор ствара претпоставке за поновни раст инвестиција, а међу инвестицијским приоритетима су нови логистички капацитети у Словенији и Србији.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.