Ко има право копирати и задржати личне документе грађана БиХ и да ли је то кажњиво?

Бројни грађани нису ни свјесни да многобројни хотели како у БиХ, тако и у сусједним државама крше њихова права кад приликом усељавања на рецепцији задржавају или копирају личне карте или пасоше.

BUKA portal / 10. октобар 2019

 

Наиме, према важећем Закону о заштити личних података БиХ строго ограничава прикупљање личних података грађана, те стриктно забрањује задржавање личних докумената, казао је у разговору за Радиосарајево.ба директор Агенције за заштиту личних података Петар Ковачевић.

Додао је да у току процедура доношења новог закона који ће у БиХ третирати заштиту личних података.

„Као Агенција урадили смо свој приједлог и исти упутили на интерресорној радној групи коју је формирао Савјет министара БиХ. Група је практично усвојила наш приједлог и закон се тренутно налази у Министарству цивилних послова БиХ које је једино надлежно да буде предлагач како на Савјету министара тако и пред Парламентарном скупштином“, појаснио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, тренутни закон у највећој мјери усаглашен је с еуропском Директивом 95/46, а сад се ради о усаглашавању закона са новом еуропском Опћом уредбом о заштити личних података (ГДПР).

„Уредба прати директиву, тако да ће нови закон бити ојачан за одређене институте, од права носиоца до обавеза контролора и надлежности надзорних орагана, па и казни за прекршаје. Одређена права су ојачана, нова су уведена. Много је ту посла и пред контролорима, оним који обрађују личне податке, али и пред новим независним органом. Сваки јавни орган ће морати имати посебног службеника за заштиту личних података“, истакао је Ковачевић у разговору за Радиосарајево.ба.

На наше питање о давању на увид личних докумената како у хотелима, тако и у другим институцијама, Ковачевић објашњава да Агенција у оквиру своје надлежноти чини све како би промовирала и подигла свијест о заштити личних података.

Грађани морају водити рачуна о заштити својих личних података, нажалост Агенција има огромне проблеме који су повезани с капацитетима. Већ четири године немамо службеника који би радио на приговорима грађана, а све због противзаконитог закључка Савјета министара БиХ. По Закону о буджету имамо новац за те службенике, а Савјет министара БиХ то не дозвољава“, нагласио је Ковачевић.

Упитан шта је грађанима чинити кад неко од њих тражи личне документе, Ковачевић појашњава да грађанин има прије свега право да буде упознат због чега неко од њега тражи личне податке.

„Наравно да јавна власт има право да обрађује личне податке ради обављања надлежности, међутим и ту имамо проблем. Словенија као чланицу ЕУ, а након усвајања ГДПР-а вршила је анализу својих закона и прописа, закључили су да морају ускладити око 800 прописа. Мађарска је промијенила око 50 закона. Због тога БиХ има огромне проблеме, јер имамо неусклађена законска рјешења, дакле није довољно само да се донесе Закон о заштити личних података, већ да тај закон прате и други законски прописи. Тим пратећим законима треба дефинирати шта полиција смије тражити од личних података и у које сврхе, шта друге институције смију. Тиме би се олакшао посао и полицији, али и грађанима“, рекао је Ковачевић.

У разговору за Радиосарајево.ба Ковачевић је истакао да ипак расте свијест грађана о овом проблему, јер се биљежи раст броја притужби које стижу на адресу Агенције.

„Ипак заштита личних података не значи да се они не обрађују, већ да се они смију и могу обрађивати у мјери у којој је то потребно. Имали смо случај у Сарајеву, у питању је један од хотела који је копирао личне карте и пасоше својих клијената, њима је издат прекршајни налог. Нема нико право да копира личну карту, као што нико нема право да одваја документ од власника. Свеједно био то хотел или улаз у неку институцију, дакле нико нема право да на рецепцији задржи лични документ. Има се право утврдити лични идентитет и уписати се евентуално име и презиме као и разлог посјете. Значи минимум података“, појаснио је Ковачевић.

Преузето са Радио Сарајево


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.