Ко је био човјек који је одговоран за милионе злочина

Био је познат и као заљубљеник у ногомет и играо је за локалну екипу из джамије. Звали су га "наш Месси". Салафистичким джихадистима се придружио 2003, када је САД извршио инвазију на Ирак

BUKA portal / 27. октобар 2019

Screenshot

 

ИСИЛ-ов калифат дефинитивно је уништен у смислу територија и данас постоји још само као терористички покрет који дјелује у илегали. За његовим вођом, самопроглашеним калифом Абу Бакром ал Багдадијем трагао је цијели свијет, и Русија и Иран и САД са својим тајним службама. Зашто никако нису раније могли ухватили човјека одговорног за милионе злодјела, објаснио је за Тхе Wалл Стреет Јоурнал ирачки сигурносни стручњак Саеед ал Јаyасхи, близак круговима владе Ирака, преносе 24сата.хр.

- Он не користи нити мобител нити компјутор. За издавање упута и наређења користи само људе из круга својих најближих помоћника. Зато га је крајње тешко пратити - казао је о 48-годишњаку за којим је била расписана награда од 25 милиона долара.

Познато је било само да се скрива у непрегледним пустињским беспућима пограничног подручја између Сирије и Ирака, гдје становништва практично нема. Само, ако га се није могло лоцирати модерним технологијама, с друге стране то значи да се ал Багдади из сигурносних разлога толико био изолирао да истодобно врло тешко да је кадар иоле пратити операције ИСИЛ-а из дана у дан. Довео се дотле да више није онако битан као што је био, да његово хватање или убојство више не би представљало смртни ударац по ИСИЛ.

Багдадијева смрт има велико значење. То значи затварање критичне фазе распада ИСИЛ-а и уопће природе његовог постојања у будућности. Остаје упитно би ли си претпостављени насљедник ал Багдадија уопће узео спорни наслов калифа или би то умрло с ал Багдадијем. А ако се размишља о томе, мора се имати на уму да човјек који је повео једну од најгорих терористичких организација на свијету свих времена, првотно никога није нити изблиза побуђивао идеју да би једног дана ујединио свијет око себе.

Он је рођен 1971. као Ибрахим Аwwад ал-Бадри ал-Самарраи у околици Самаре на сјеверу Ирака, у обитељи салафистичког клерика, дакле крајње конзервативне фундаменталистичке верзије сунитског ислама и све до 2004. његов живот сводио се на сасвим неважну егзистенцију у Тобцхију, сиромашној четврти Багдада.

Био срамежљив

Као дјечака, послије и младића, описују га да је био јако срамежљив и повучен, чак и скроман. Но, у ову посљедњу особину британски новинар истраживач Андреw Хоскен који је Блиски исток пратио за ББЦ и написао књигу "Царство страха", прије три године је за Еxпресс рекао да чисто сумња. Тада је објаснио оно што је сада чињеница, да је ИСИЛ постојање започео још 1999. као Таwхид wа'л Јихад, Организација монотеизма и джихада, коју је водио екстремист Абу Мусаб ал-Зарqаwи из Јордана који је још од 1989. до 1999. ратовао у Афганистану. За то вријеме будући ал Багдади тек се школовао, и то не баш бриљантно.

У гимназији је један разред пао јер је био лош из енглеског језика, на матури није добио довољно бодова за упис на студиј права на Багдадском свеучилишту, а како није могао нити у војску јер је био кратковидан, уписао је исламску теологију. Учио је Кур'ан напамет, имао је 28 година кад је докторирао 1999. и данас се опћенито сматра, прво, да је конзервативну вјеру комбинирао с дубоким комплексима одраније што је довело до радикалних назора и, друго, да му је тај докторат помогао да се пробије у врх фундаменталистичке сцене након напада САД-а на Ирак 2003. Он је тада ушао у малу милитантну скупину Јамаат Јаyсх Ахл ал-Суннах wа-л-Јамаах, а под нејасним околностима 2004. ухитила га је америчка војска и десет мјесеци држала у притвору Цамп Буцца у јужном Ираку. Тамо је, дакако, упознао одређене људе и 2006. основао скупину МСЦ која ће се ујединити с неколико скупина, између осталих и с Зарqаwијевом којега су убили 2004., те је тако настао ИСИ, дакле само ирачка организација, да би се у ал Каидину организацију у Сирији и Ираку претворила фузијом с ал Каидом у Сирији.

У низу погибија неколико вођа, у једном тренутку 2010. дошао је ред и на ал Багдадија. Преузео је тадашњу "Исламску државу Ирака" као умало уништену организацију. Осим мале скупине очајних джихадиста, вође су им побили америчка војска и сунитске трупе. До 2014. ал Багдади је са својима завладао огромним пространствима Ирака, ускоро и Сирије, те је 2014. први и једини пут наступио у јавности, у джамији у Мосулу. Позвао је муслимане из свијета да дођу у његов "рај" и послушало га је њих 40.000. Оно што су тамо затекли било је екстремно насиље, богаћење одабраних на пљачки, контроли нафтних извора, опорезивању свега и свачега, кријумчарењу, и тако је ИСИЛ постао најбогатија терористичка скупина у повијести. Резали су главе, убијали све редом, узимали сексуално робље, на крају је ал Багдади успио у борбу против себе ујединити незамисливо и САД и Иран и Русију. У неколико наврата сматрало се да су га убили зрачним ударима, најмање двапут чак је био крајње тешко рањен, због чега се данас креће јако тешко, а због некретања се и јако удебљао. Прошле године бивши истакнути ИСИЛ-овац, ухваћен нешто прије тога, Исмаил ал Еитхаwи, рекао је за WСЈ да га је срео у прољеће 2017. Рекао је да су једног дана њега и још неке позвали на састанак на врху. Нису знали нити гдје нити с ким ће се наћи.

Два дана путовали су до одредишта, застајали на неколико мјеста да буду сигурни да их се не прати. Одредиште им је била кућа зазиданих прозора, да се онемогући да их се проматра, а аутомобил су паркирали испод растегнуте цераде како се нити из зрака не би могло ништа уочити. Ал Багдади на састанак је дошао тек неколико сати након њих, да буде сигуран да их нитко није пратио, и отишао је пуно прије њих, односно њима није било допуштено отићи још дуго након њега, како би био сигуран да ће бити већ далеко док евентуално не пукне вијест о састанку. Еитхаwи је рекао да вођа ИСИЛ-а није каризматичан човјек и да је на врх дошао случајно, јер није било никога другог тко би попунио испражњено мјесто.

Заљубљеник у ногомет

Но, био је познат и као заљубљеник у ногомет и играо је за локалну екипу из джамије. Звали су га "наш Месси".

Салафистичким джихадистима се придружио 2003, када је САД извршио инвазију на Ирак. Американци су га 2004. ухитили и заточили у затвору Буцца гдје убрзо постао врло популаран као проповиједник и ногометаш који је лопту нагањао у затворском дворишту. Овај пут је добио надимак "Марадона", а Американци су га пустили на слободу након годину дана, оцјењујући да не представља војну пријетњу.

Пажњу свијета привукао је 4. српња 2014. када је с проповиједаонице средњовјековне джамије ал-Нури у Мосулу прогласио обнову калифата.

"Бог нам је наредио да се боримо против непријатеља", поручио је Багдади, представивши се као "калиф Ибрахим, заповједник правовјерних".

Његовом позиву одазвало се на тисуће добровољаца из цијелог свијета како би постали "Јунд ал-Кхилафа" - војници калифата, те се борили против шијита, САД-а и његових западних савезника.

'Нека им крв тече у потоцима'

На врхунцу моћи 2016., ИС је владао милијунима људи на подручју које се протезало од сјеверне Сирије кроз градове и села уздуж ријечних долина Еуфрата и Тигриса до предграђа Багдада.

ИС је преузео одговорност за нападе у десетке градова, укључујући Париз, Ницу, Орландо, Манцхестер, Лондон и Берлин те на градове у Турској, Ирану, Саудијској Арабији и Египту.

ИС је у шијитском дијелу Багдада у српњу 2016. извршио напад у којем је убијено 325 људи, но истом окрутношћу је знао елиминирати и своје бивше савезнике у редовима салафистичких джихадиста. Тако је повео рат против Фронте Нусра, сиријског огранка Ал Каиде, а 2013. је раскрстио с ал-Завахријем.

У студеном 2016., у тијеку сукоба ирачких снага и джихадиста у Мосулу, своје је борце и становништво цијеле покрајине Ниневех позвао на борбу против "Божјих непријатеља" који су након двије године успјели ући у калифатску пријестолницу, а борцима самоубојицама је поручио да "ноћи невјерника претворе у дане".

"Опустошите њихове земље и учините све да њихова крв тече у потоцима", поручио је тада Багдади својим борцима у снимљеној поруци.

И док је ИС напосљетку на терену поражен, захваљујући увелике и курдским борцима у Сирији, стручњаци за сигурност сматрају да та скупина кроз тајне операције и изненадне, брзе нападе и даље представља пријетњу. Вјерује се да ИС диљем свијета има своје ћелије и 'спаваче', док неки борци оперирају из закутака сиријске пустиње и ирачких градова.

 

Извор: Ослобођење


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.