Ко је најбогатији у Европи а гдје је БиХ

Неједнака расподјела богатства показује се на много различитих начина. Између осталог, можете је видјети ако упоредите земље свијета по просјечном богатству њених грађана.

BUKA portal / 08. јануар 2020

Ту најбоље видимо да су земље западне и централне Европе очито врло богате, а предводе их Швицарци, познати, између осталог, по снажном банкарском систему. Слиједи Исланд, а потом Луксембург.

Земље Европе увећане или смањене према просјечном богатству појединца

Њемачка је укупно гледано највећа европска економија, али по просјечном богатству од 35,3 хиљада долара по одраслој особи налази се ближе средини него врху листе.  

Много боље од ње котирају БелгијаФранцускаИрска и друге државе.

Контраст између Запада и Истока је изразит. Украјина, на примјер, има само 1,2 хиљада долара по одраслој особи, чиме је у рангу с многим афричким земљама.

Босна и Херцеговина са 13 хиљада долара просјечног богатства по особи при дну је листе, али ипак није “у црвеној зони”.

На мапи коју доносимо земље Европе приказане су у свом правом облику, али не и у својој правој географској величини, већ су увећане или смањене пропорционално просјечном богатству појединца.

Због тога је на њој, напримјер, Црна Гора већа од БиХ, сићушни Луксембург већи од Њемачке, а велика Украјина је приказана као прави патуљак.

Мапу је израдио портал ХоwМуцх позивајући се на податке швицарске финансијске групе Цредит Суиссе.

БизнисИнфо.ба


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.