Ко је Тајана Гуденус, жена са видео снимка који је СРУШИО ШТРАХЕА?

На снимцима се, поред Штрахеа и његове десне руке, шефа посланичког клуба Јохана Гуденуса, види и супруга овог потоњег Тајана Гуденус.

BUKA portal / 19. мај 2019

Аустрију тресе снимак на којем водећи политичари десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) праве сумњиве дилове са наводном руском богаташицом за коју ће се испоставити да је била мамац. Тајно снимљени састанак у једној вили на Ибици већ је уздрмао Владу у Бечу, а вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе је понудио оставку.

На снимцима се, поред Штрахеа и његове десне руке, шефа посланичког клуба Јохана Гуденуса, види и супруга овог потоњег Тајана Гуденус.

Пред њом двојица политичара са наводном руском страном договарају сумњиве партијске и бизнис подухвате који су можда и са оне стране закона.

Преко Бањалуке до Беча

Тајана Гуденус, рођена Тајчић, према писању аустријских медија, потиче из српске породице из Хрватске. У медијима се наводи да су избјегли у Бањалуку након почетка рата 1992. године. Како је писао недјељник Цајт, њена мајка је “јавна биљежница са одличним везама у главном граду босанских Срба”.

Тајчић се 2007. преселила у Беч без икаквог знања њемачког и тамо завршила основне студије, а затим и мастер-студије економије. Њене фотографије се налазе на страницама на којима се рекламирају фото-модели. Од 2014. се волонтерски ангажује у аустријском Фонду за интеграцију. Рекла је да је кроз своју причу хтјела да покаже људима са мигрантским бекграундом “да на основу поријекла немају мање него више шанси” због више језика које говоре, пренио је један аустријски портал.

У јуну 2016. је Тајана Тајчић у Бечу водила програм који је организовала Туристичка организација Београда, а на којој је био и амбасадор Србије у Аустрији. Води блог “Бабy анд Беаутy” гдје пише о томе како је бити мајка.

Други брак Јохана Гуденуса (42) са том млађом Српкињом – медији често наводе да има 22 године, премда по другима има 30 – био је често тема аустријских трач-магазина који су прошлог мјесеца јавили да је Тајана наводно поново трудна. Родитељи наводно очекују дјечака. Њихова прва кћерка Анастасија недавно је напунила годину дана. Гуденус је тада за српску државну агенцију Танјуг говорио да је Анастасија “старо хришћанско име које значи васкрсење, и спаја како Србе, тако и Аустријанце”.

“Словенска” веза

Веза је у медијима често тумачена у политичком кључу. Иако су се општински вјенчали 2016, наредне године уприличено је традиционално православно вјенчање у Храму Христа спаситеља усред Бањалуке. Један од гостију – Милорад Додик, са којим се Гуденус често среће. О том вјенчању је писао и бечки лист Курир под насловом “Словенска мрежа ФПО”. Политиколози који су тада говорили за тај лист указали су на тијесне везе Слободараца са српским и руским политичарима.

Прошле године је на обиљежавању спорног Дана Републике Српске Додик предао ордење Гуденусу – за њега, али и за Штрахеа који није могао лично да дође.

 

Неколико мјесеци раније је Штрахе у једном интервјуу за РТРС у Бањалуци говорио о могућем отцјепљењу РС од Босне и Херцеговине.

– Да Срби, али и Хрвати, наравно треба да добију право да одлуче да ли желе да установе независна управна подручја у Босни и Херцеговини на дуги рок или можда у правцу другачијег самоопредјелјенја и одлуке о суверенитету, можда и да се омогући спајање са Србијом или Хрватском уз промјену државних граница – рекао је Штрахе.

“Срце ФПО већ дуго куца за босанске Србе”. написао је поводом додјеле ордена бечки дневник Пресе. Доје веле је више пута писао о јавним симпатијама аустријских десничара за “српску ствар” било у БиХ или на Косову. У том читању је ФПО, странка која се бори против миграције и често храни предрасуде према муслиманима, открила српску заједницу у Аустрији као важан део бирачког тијела. Штрахе је рецимо током неких кампања на руци носио бројаницу у плавој боји Слободараца и хвалио своје комшије Србе.

Слично је и са Гуденусом о којем су српски медији писали у таблоидном маниру, називајући га “српским зетом”.

– Гуденус се, поред тога што се оженио за дјевојку ‘наше горе лист’, и раније доказао као велики пријатељ српског народа, и дружио се са Србима, редовно посјећивао српске кафиће, а за кума је узео Србина Константина Добриловића – писао је раније београдски Блиц.

“Не дозволимо да државом владају лоши ђаци”

О политичким ставовима Тајане Гуденус је мало познато. На друштвеним мрежама често поставља фотографије и снимке, ријетко пише. На Фејсбуку је у септембру 2016. написала: “Балкан: Млади одлазе или желе да оду, старији би отишли да су нешто млађи… Пензионери једу из контејнера, образовани млади људи живе код родитеља, који позајмљују од својих родитеља – пензионера – да би прехранили образоване младе људе. Патриотизам већ дуго висе није ин. Тим више ме чуди чињеница да национализам и даље јесте.”

Она је тада додала да јој је највећи страх нови рат на Балкану: “Не дозволимо да државом владају лоши ђаци: неписмени политичари, корумпирани директори и старлете. Боримо се, али заједно: против тих који би да се поново међусобно уништавамо, тј. самоуништавамо. Не дозволимо да нам говоре да је немогућа сарадња Београда, Загреба и Сарајева, јер град чине људи, а људе тих градова повезују не само исти страхови и проблеми, већ и исти менталитет, смисао за хумор и језик. Распарчали смо се у државице, чувајмо бар њих.”

По свему судећи, вртоглави успон каријере Јохана Гуденуса сада наилази на огромну препреку. Аустријски канцелар Себастијан Курц је у суботу искључио могућност да у Влади даље сарађује са Штрахеом након чега је овај поднио оставку. Са свих функција повукао се и Гуденус који је у медијима често описиван као Штрахеов „политички син“ и виђен као наследник једног дана.

До снимка са Ибице није било јасно до које је мјере Тајана Гуденус упућена у политички рад свог супруга. На основу видеа би се могло помислити да је упућена врло детаљно, с обзиром да су Гуденус и Штрахе пред њом говорили о преузимању медија, додјели тендера и сумњивим партијским донацијама. На исјечцима седмосатног снимка које су објавили медији Тајана се није укључивала у разговор.

 

Извор: Српскаинфо.цом


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.