КО ПОДРЖАВА ЖЕНЕ У НСРС Станивуковић: Кад Додик напада новинарке сви ћутите! Жунић: Ви сте највећи лицемјер

Сједница Народне скупштина Републике Српске настављена је данас разматрањем Приједлога стратегије развоја предузетништва жена у РС за период 2019. - 2023. година.

Milovan Matić / 08. октобар 2019

Ова Стратегија је изазвала бурну расправу у којој су највише учествовали посланици ПДП-а Драшко Станивуковић и СНСД-а Игор Жунић.

Станивуковић је оспорио ову Стратегију, назвавши је ратроградном, објашњавајући да у једном друштву не треба бити подијела међу половима, посебно у предузетништву и послу. Он је навео да ми морамо да се издигнемо на други ниво свијести.


На овакву констатацију је реаговао Жунић нагласивши да ми морамо да знамо у каквом друштву тренутно живимо те да нам је у овом тренутку потребна позитивна дискриминација.

 

“У овом тренутку у нашем друштву морамо да имамо неке докумете који ће промовисати позитивну дискриминацију. Можете ли да замислите какав поглед има већина обичних људи на учешће жена у бизнису. Кад кажемо једна трећина власница фирми у РС, ја сам сигуран да 70 одсто нису праве власнице, већ посао води муж, брат, отац... Ми морамо тежити том друштву о којем ви причате, али сад, без обзира што правимо посебан документ и неког стављамо испред, потреба је да се ово усвоји,” рекао је Жунић.


Овакве наводе поново је реаговао посланик ПДП-а рекавши да посланици из СНСД-а не могу да говоре о равноправности и због тога упорно потенцирају причу о друштву које је ретроградно према другачијем, за шта су најзаслужнији Милорад Додик и његови политичари. 

 

“Па ко на директан или индиректан начин креира јавност због којег је то тако. Ваш предсједник је примјер насилног и сексистичког понашања према женама. Он је отјерао новинарку Љиљану Ковачевић, напао новинарке Гордану Катану и Аријану Сарачевић Хелаћ. Срам да те буде! Ко је од вас то осудио. Или кад Додик гледаоцу каже ај не, па оно кад се оде у WЦ. Зато ви господине Жунићу не можете да прихватите напредно друштво о којем Вам говорим. Код нас је увијек било културе и манира у понашању. Прави примјер је Младен Иванић. А Ваш предсједник?! Код њега је све пријетња и уцијена и зато Ви не можете да прихватите будућност која долази у РС. Такав човјек води РС на најпримитивнији начин као да смо неандерталци”, рекао је Станивуковић.

 

Жунић је одговорио да Станивуковић живи у имагинарном свијету, те га назвао лицемјером који не жели да говори о нападима на жене који долазе из његових редова.
“Ви сте хистерионик. Имате проблем са предсједником Додиком, али какве то везе има. Ви сте толики лицемјер да сте чули такве увреде и прозивке према женама које долазе из ваших редова у овој Скупштини и нисте ни једном реаговали. То је лицемјерство. Прича о политици на моју констатацију показује да живите у имагинарном свијету и да људе обмањујете. Али њих не можете преварити и они добро знају ко је ко. Укључити политику у ову једну нормалну причу… Ви сте највећи лицемјер у овој Скупштини.”

 

Расправу је закључио минситар предузетништва Вјекослав Петричевић који је у завршној ријечи казао да ће ова Стратегија допринијети да се жене предузетнице што више укључе у привредни живот РС. 


“Сличне стратегије се налазе у Сјеварној Македонији, Хрватској и Црној Гори. За ово смо се одлучили да бисмо поставили темеље за даљи развој предузетништва.” 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.