СЈАЈ И БИЈЕДА БИХ: Ко штрајкује, а ко не ради и прима плату?

Парламентарци не раде, али редовно примају плате. Рудари, учитељи, наставници, радници поште, медицинари штрајкују. 

Tatjana Čalić / 11. септембар 2019


Иако су за једанаест мјесеци одржали тек четири сједнице, бх. парламентарцима је из буджета уплаћено око милион марака на име плата и накнада. Укупне плате, које досежу износе и до 7 хиљада марака, добију чак и они који јавно говоре да на сједнице не желе долазити, а поред плата примају и накнаде за одвојен живот, пут, смјештај...

Са друге стране су грађани, који исте те парламентарце плаћају и чије интересе би они морали заступати.

Њихове плате су мизерне и касне мјесецима.

Рудари су већ данима у јамама, други радници штрајкују у школама, поштама, здавственим установама, жељезницама…

Сав сјај и биједа БиХ у четири реченице. 

И док су једни преплаћени за нерад и испијају кафе у својим удобним канцеларијама, на терену је ситуација сљедећа.

Рудари у Зеници

Три смјене погона Стара јама и Страњани сишли су у јаме из којих се вади мрки угаљ и одбијају изаћи.  Од 15 сати јучер су ступили у штрајк глађу. Траже своје плате. 

Данас су им се прикључили и рудари Распоточја који су силаском у трећу смјену протекле ноћи одлучили изразити непослух и одбили изаћи јутрос у 7 сати. План им је да блокирају  и пут Кочевског слива заједно са породицама.  

Због исцрпљености и издувних гасова, више пута је интервенисала екипа хитне помоћи како би пружили помоћ рударима којима је позлило.

Учитељи и наставници

И Просвјетни радници у вртићима, основним и средњим школама на подручју Федерације БиХ данас су одржали полусатни штрајк упозорења како би показали солидарност према колегама из Унско-санског кантона, који за Владу УСК имају само два захтјева: поштивање колективног уговора за запослене у образовању, а који се крши од септембра 2018. год. до данас и исплата разлика на плате од септембра прошле године до данас.

Уколико не дође до рјешења, синдикати који заступају просвјетне раднике у ФБиХ размотриће генерални штрајк на нивоу цијеле Федерације БиХ.

Радници поште

Незадовољни су и чланови Независног синдиката радника Хрватска пошта Мостар.  Данас су одржали једносатни штрајк упозорења због, како су навели, малих плата, недостатка радника у “производним секторима” и слабе организације посла.

Како је медијима рекао Томислав Ерић, предсједник синдиката, основни разлог окупљања су мале плате које су исте већ годинама. 
“Моја годишња нето плата са 26 година стажа за 2018. годину износила је 10.374 марака. Други разлог је све већи притисак на раднике од стране надређених на појединим радним мјестима”, истакао је Ерић.

Подсјетимо још да су раније из управе ХП-а Мостар рекли како су нереални захтјеви овог синдиката за линеарним повећањем свих плата за 20 и 30 посто.

Здравствени радници у КС

Више од 3.000 радника у здравству који су чланови Синдиката радника у здравству КС-а 5. септембра је ступило у генерални штрајк након неуспјелих преговора с Владом КС-а који трају од фебруара због непотписивања колективног уговора с бољим условима. Они траже нови колективни уговор и повећање основице, то јесте да им се сатница повећа на 2,90 КМ.

Још увијек није постигнут договор Владе и здравствених радника у КС, а о даљим корацима јавност ће бити ускоро обавијештена.  

Здравствени радници у РС

За октобар су генерални штрајк најавили медицински радници у Републици Српској.

“Нажалост, умјесто отварања социјалног дијалога и постизања фер договора са репрезентативним синдикатима, од премијера Вишковића смо недавно добили озбиљну и хладну најаву плана о дугогодишњем “замрзавању” плата здравственим радницима и некакав потпуно обесмишљени и октроисани Акциони план за осигурање одрживости здравственог система, који по нашем мишљењу сигурно не може осигурати његову одрживост”, истакао је за БУКУ Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске и нагласио да остају при ранијем  захтјеву да се плате, односно лична примања здравствених радника морају повећати у износу не мањем од 30%.

Жељезничари у РС

Незадовољни су и радници Жељезница Републике Српске. Они су у јулу одржали получасовни штрајк упозорења, јер им нису повећане плате.

Члан су Конфедерације Синдиката Републике Српске која је овог мјесеца усвојила Декларацију о правима радника, чиме су захтјеви 35 000 радника - жељезничара, рудара, те запослених у нафтној индустрији, Електропривреди, Електропеносу,  управи - достављени предсједници Републике Српске, предсједнику Владе РС и посланицима у НСРС.

О корацима које планирају подузимати ако Декларација не буде усвојена још се нису очитовали. 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.