Ко стоји из шведског гиганта који жели купити фабрику у БиХ

Велика корпорација “Хилдинг Андерс” из Шведске изразила је интересовање да у општини Петрово купи објекте, машине и опрему фабрике кревета “Напцо Бедс”, која је престала са радом прошле године и налази се у стечају, а у власништву је фирме из Холандије.

BUKA portal / 22. август 2019

Фабрика је запошљавала више од 300 радника и била је највећи послодавац и извозник у Петрову прије него што су се појавили проблеми.

С друге стране, “Хилдинг Андерс” је корпорација чије је сједиште у Малмеу, а послује широм Европе и Азије, укључујући и Русију.

Занимљиво је да је власник компаније “Хилдинг Андерс” амерички инвестицијских фонд ККР, добро познат на овим просторима, пише БизнисИнфо.

ККР је један од највећих инвестицијских фондова и сувласник је компаније Унитед Гроуп, која је власник кабловског оператера Телемацх те тв мрежа Н1Нова ТВСпорт клуб

ККР је раније ове године продао већински удио у Унитед Гроупу фонду БЦ Партнерс са сједиштем у Лондону, али је остао мањински власник компаније.

Како је отворен Напцо Бедс

Иначе, када је ријеч о фирми Напцо Бедс, прву фабрику кревета њен власник, Денис Корнелисен из Холадније отворио је у Петрову 2011. године и запошљавао је 15 радника. Три године касније, током отварања новог погона, најавио да ће постати највећа фабрика бокс спринг кревета у свијету.

 

Кревети из Петрова одлазили су на тржиште Холандије, Њемачке и Аустрије, а фирма је у то вријеме запошљавала више од 300, те је стално трагала за новим упосленицима широм БиХ.

Но, крајем прошле године компанија је упала у проблеме и обуставила производњу.

Састанак с начелником

Начелник општине Петрово Озрен Петковић састао се у сриједу са представницима шведске корпорације “Хилдинг Андерс”, а један од директора Герхард Мулбајер (Муехлбеyер) рекао да су почели разговори са банком као највећим повјериоцем у стечајном поступку фирме “Напцо Бедс”, као и са појединим бившим радницима ове фирме.

Он је истакао да до коначне одлуке о томе да ли ће куповати поменуте некретнине и отварати погон треба још разговора и провјера.

– Кључна ствар ће бити проналазак особе од великог знања и повјерења која ће бити одговорна за комплетан посао покретања и вођења фирме, а све док то не ријешимо нећемо донијети одлуку – истакао је Мулбајер.

Хилдинг Андерс свјетски бренд

Мулбајер је, иначе, главни индустријски директор шведског гиганта, и једна од три најважније особе у овој корпорацији (у главног и финансијског директора).

Начелник Петковић је изразио задовољство чињеницом да је једна оваква корпорација заинтересована за улагање у општини Петрово, те истакао да ће, уколико се одлуче да покрену производњу у бившем “Напцу” који је запошљавао више од 300 радника, од локалне самоуправе имати максималну подршку.

БизнисИнфо.ба


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.