КО СУ ГУБИТНИЦИ? НАРОД, НАРАВНО! Шта доноси платформа за ухљебљивање? Најважнији политички документ на три странице

Само у БиХ је нормално да 10 мјесеци након избора, представници три побједничке странке донесу најважнији политички документ, у којем се налази само 12 принципа који би требало да одреде пут једне земље у наредне 3,5 године.

Milovan Matić / 06. август 2019

Да зло буде веће, у тих 12 тачака које ће бити водич за политичко дјеловање, Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић се обавезују на поштивање Устава, поштивање суверенитета земље којом ће управљати, проведбу судских пресуда…
 
Овакви политички принципи су толико парадоксални да једино у БиХ могу бити дио некаквог договора.  

Иначе, на јучерашњем састанку у Сарајеву, чији је домаћин био шеф мисије Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ амбасадор Ларс-Гуннар Wигемарк, предсједници СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић, постигли су договор у вези са формирањем Савјета министара БиХ, те потписали Принципе за формирање власти на државном нивоу.

 

Ових 12 принципа, наиме, чине оквир за даљњу сарадњу у вези с наставком НАТО пута БиХ у складу са Уставом и претходним одлукама, рад Парламентарне скупштине БиХ и формирање новог сазива Савјета министара БиХ, имплементацију пресуда, заступљеност конститутивних народа у институцијама, елиминацију дискриминације, рад на приступању ЕУ, наставак реформи, јачање капацитета за борбу против криминала, корупције, тероризма итд.


Значи, потписали су све оно што би требало да се подразумијева, што не би уопште требало да буде предмет икаквих преговора и договора. У ових 12 тачака нема ничег новог, ничег што би грађанима улијевало неку наду, ништа што би довело до промјена на боље и, на крају, ништа што заслужује спајање руку у спортски поздрав пред камером. 


Занимљиво је да се након потписивања овог договора свој тројици потписника ставља губитнички предзнак у јавности. Једном да је пристао на НАТО пут, другом да је од њега одустао, као и од грађанске БиХ, а трећем да је ушао у власт без новог изборног закона.


А истина је да су овдје једини губитници грађани Босне и Херцеговине, док ће од овог договора корист имати управо потписници ове платформе, заједно са својим политичким сљедбеницима, које ће ухљебити на разне функције у наредном периоду.

 

Политичка аналитичарка Ивана Марић каже за БУКУ да су након договора предсједника СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, сви профитирали, осим грађана БиХ.

“Овај пут они који ништа нису добили су грађани цијеле БиХ, како они у ФБиХ, тако и они у РС. Чињеница је да када упоредите споразум о формирању власти Кантона Сарајево, само једног дијела унутар ФБиХ, видјећете да тај споразум има 30 принципа и око 300 мјера. А овај споразум за формирање власти за читаву БиХ има 12 неких тачака које су развукли на три странице”, каже Марић. 

Она тврди да је највећи парадокс у свему овоме што се Додик, Човић и Изетбеговић обавезују да ће поштовати Устав, законе, судске пресуде и суверенитет и територијални интегритет БиХ. 

 

“Понашају се као да је то њихова опција, а не обавеза. Непоштовање тога би значило одлазак у затвор и санкције. Међутим, они то тако пуних уста изговарају”, каже она.

Како наводи, ово је у суштини исти документ који је био пред њима у марту, с тим да сад пише НАТО у документу, иако то ништа не значи. 
“Пише то, али није битно. Важно је да се изађе у сусрет Изетбеговићу, да се НАТО унесе у документ, а Додику да иако пише, да га тај НАТО уопште не обавезује. Овим је показано да је битна само форма, а не садржај и они нису понудили ништа конкретно. Све су то флоскуле и као сви досадашњи документи и споразуми, ни овај их не обавезује. Јер ми не можемо да мјеримо да ли се они придржавају тога”, каже Марић.

 

Политички аналитичар Алмир Терзић каже да се ништа ново није десило потписивањем овог споразума на политичкој сцени БиХ. Наводи да смо још једном само свједоци да никакве програмске коалиције, када су у питању институције БиХ и сасвим сигурно власт ФБиХ, неће дати резултата у наредним годинама. 


“Сасвим је сигурно да смо ми изгубили, не само ову 2019. годину, него и период до нових општих избора 2022. године”, каже Терзић за БУКУ.

“Колико год политички представници говорили да су постигли договор, он ће бити доведен у питање оног тренутка када услиједи расподјела позиција у Вијећу министара и на нижим разинама. Ту ће се изгубити додатно вријеме и ефективног посла неће ни бити”, каже наш саговорник.

Ми већ дуги број циклуса немамо јасно дефинисане минималне садржиоце онога што су политички прадставници спремни да ураде и то јасно говори да је њима само битно да расподијеле власт, тврди Терзић и додаје да је то једина бит учешћа у власти у посљедње двије деценије, те да за грађане БиХ слиједе тешки дани и године.

 

Он наводи да ће наредни период бити само продубљивање одређене политичке кризе, јер ће се управо потписници овог споразума тешко договорити ко ће добити које ресоре, па ко ће у оквиру тих ресора добити које институције… 


“Ми имамо једну слуђену ситуацију и бојим се да ће та жеља за освајањем позиције доминирати у наредном периоду. У Исто вријеме, грађани неће осјетити никакав напредак и бољитак, већ само политичке кризе. НАТО и ЕУ пут сигурно неће сад бити приоритет, као што није био ни до сада. БиХ ће остати црна рупа на Балкану”, рекао је Терзић.

Погледајте које су принципе потписали Додик, Изетбеговић и Човић.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.