Ко су кандидати за чланове САНУ: Загорка Голубовић, Латинка Перовић, Борка Павићевић...

Овакав списак имена Института за филозофију и друштвену теорију показује "неопходост престанка родно дискриминативне праксе у избору чланова Акдемије"

Danas/Nedeljnik / 18. јануар 2018

Две трећине предложених кандидата за чланство у Српској академији наука и уметности (САНУ) јесу жене, пише "Данас".

На листи 16 заслужних грађана налазе се имена реномираних научница које су својим академским и јавним радом задужиле аккадемски живот у Србији.

Оваквим избором кандидата испред свега се упуће на "неопходост престанка родно дискриминативне праксе у избору чланова Акдемије". На листи су: Марија Богдановић, Свенка Савић, Загорка Голубовић, Латинка Перовић, Корнелија Ичин, Светлана Слапшак, Нада Поповић Перишић, Борка Павићевић, Јелена Ђорђевић, Милена Драгичевић Шешић и Софија Стефановић. На листи су и Драгор Хибер, Драгољуб Мићуновић, Младен Лазић, Драган Митровић и Милош Арсенијевић. САНУ у свом чланству има само десет посто жена, а од 134 члана Српске академије, друштвене науке покрива 37 академика и академкиња.

"Једно је да има мало жена у оквиру САНУ, а друго је да је у огранку за хуманистику уопште мало чланова", каже професорка Савић за "Данас". "То значи да се у хуманистичке науке у целини морају више уважавати."

Професорка Савић очекује да би ситуација могла да се поправи већ на следећим изборима јер је у међувремену стасало неколико генерација изразитих научница, уметница, али је нарастао број књига о њима и њиховим успесима који се сада могу и квантитативно и квалитативно мерити. Она подсећа да су многе наше уметнице и научнице стекле славу ван наших граница, док неке од њих изузетно раде у центрима ван Београда, као што су Ниш, Крагујевац или Нови Сад.

"Отуда је ова иницијатива добар повод да почнемо да размишљамо о конкретним женама и њиховим доприносима развоју друштва у Србији и у региону, нешто што би обогатило тај појам знамените жене", каже професорка Савић.

Изборна скупштина САНУ биће одржана осмог новембра.

 

 

Недељник

 

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.