КО ТРУЈЕ ВАЗДУХ? Ово су најгори индустријски загађивачи у БиХ

Подаци се односе само на загађење ваздуха, а података о загађењу тла и воде нема.

Maja Isović Dobrijević / 17. јун 2019

Foto: Haris Čalkić za BUKU

 

 

"АрцелорМиттал Зеница, Термоелектрана Тузла и хемијска индустрија у Лукавцу. То су били главни кривци за индустријско загађење зрака у Босни и Херцеговини посљедњих година. Међутим, према недавној анализи, подаци које су доставили загађивачи пуни су грешака и јавност нема приступ потпуним информацијама о њиховом утјецају на околиш. Такођер, неколико можда чак и горих загађивача сакривају податке о емисијама од јавности. Нису доступни ни подаци из једног дијела државе гдје се такођер налазе значајни загађивачи, као што су термоелектране Гацко, Станари и Угљевик. Стручњаци позивају институције да ратифицирају Протокол о ПРТР-у и проведбу важећих закона", стоји на страници еко.ба.

Топ листе десет највећих загађивача који доприносе истински ужасном квалитету зрака заснивају се на службеним подацима, а саставили су их стручњаци из чешког удружења Арника и Еко форума Зеница. Листе садрже податке највећих загађивача који испуштају хемикалије опасне по људско здравље и околиш у количинама које прелазе граничне вриједности утврђене у ЕУ регистру Е-ПРТР.

Мартин Скалскý, предсједник Центра за подршку грађанима Арнике каже да кад поредимо  податке од 2015. до данас, може се видјети озбиљан пад у броју достављених података о емисијама - преко 50%: са 931 у 2015. на 462 у 2017. години.

"Такођер, нека од великих компанија са значајним емисијама које прелазе европске ПРТР граничне вриједности, као што су термоелектрана Какањ или творнице цемента у Какњу и Лукавцу, нису пријавиле никакве емисије у 2017. години. Недостатак информација главна је препрека у процјени утјецаја индустрије на околиш и здравље и провођење позитивних промјена“, каже он.

Милан Хавел, главни аутор анализе рекао је да је тешко извести коначне закључке због недостајућих и нетачних података , али неке тенденције јасно су приказане. “АрцелорМиттал Зеница од 2011. године држи водеће мјесто у емисијама прашине као и канцерогених и потенцијално канцерогених материја.

"Изгледа да је смањење емисија АрцелорМиттала за 2017. посљедица пада производње челика, а не технолошких побољшања. Не чуди да се термоелектране Тузла и Какањ могу сматрати највећим загађивачима угљен диоксидом, доприносећи тако климатским промјенама и заједно с предузећем Сисецам Сода Лукавац, они су највећи загађивачи плиновима који узрокују киселе кише. С друге стране, постоје одређена побољшања као што су значајно смањење емисије прашине и неколико других материја у случају творнице цемента Какањ“, рекао је Хавел, Арникин стручњак за индустријско загађење зрака

"У граду Тузли, који се налази на сјевероистоку земље, ради највећа термоелектрана на угаљ у земљи и она је далеко највећи извор сумпорних оксида које емитира у износима од 50.000 до 60.000 тона", каже Самир Лемеш из Еко форума Зеница.

 

Непосредно уз Тузлу налази се град Лукавац. Тамо се могу наћи разни извори емисија, али највећи су творница хемикалија Сисецам Сода и коксара ГИКИЛ. Цијела та регија јако је загађена честицама прашине и доминира на листи најзагађенијих градова у Европи с ПМ2,5 за 2018. годину с годишњим просјеком од 55,6 µг/м3, у поређењу с 16 µг/м3 или 14 µг/м3 измјерених у Гхенту (Белгија) и Лондону (Велика Британија).

Подаци о емисијама из индустријских извора у Републици Српској нису доступни, упркос одговарајућем закону који је на снази ​​од 2003. године.

„Босна и Херцеговина пати од једног од најгорих услова за дисање на западном Балкану. Поврх тога чињеница је да су службени подаци недовољни, непотпуни и углавном скривени од јавности. Чини се да власти покушавају сакрити стварне бројеве о квалитету зрака, емисијама загађења и утјецају на здравље, умјесто да признају проблем и покушавају пронаћи одговарајућа рјешења. Нажалост, још увијек користе лошу економску и социјалну ситуацију као изговор, допуштајући загађивачима да наставе с "уобичајеним послом" како би задржали запосленост, док готово ништа не раде на развоју и/или привлачењу зелених инвестиција", рекао је Самир Лемеш.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.