Коча Поповић: О Србима по професији

Срби су само против онога ко би хтео да их макар мало опамети, а одушевљено кличу свакоме ко их још више заглупљује, уназађује и унесрећује.

Buka / 14. март 2019

Рођен 14. марта 1908. године, у београдској породици Поповић, једној од најбогатијих у Србији, син крупног капиталисте, Константин “Коча” Поповић требао је имати помно испланирану будућност, не превише испуњену лудим заплетима и обратима. Па ипак, у 84 године свога живота прошао је пут од швицарског католичког самостана у којему се школовао на францускоме језику, да би на српскохрватскоме проговорио тек по повратку у Београд, до сарајевске официрске школе коју завршава као официр артиљерије да би одмах стекао и чин потпоручника, паришке Сорбоне на којој дипломира филозофију, револуционарних кружока паришких умјетника у чијем друштву у потпуности прихваћа марксизам и постаје један од важнијих теоретичара српског надреализма (и сам је писао поезију), учлањења у КПЈ 1933., пјешачења преко Пиринеја у зараћену Шпањолску гдје се придружује републиканским снагама као инструктор артиљераца, француског логора Ст Цyприен из којег се извлачи тајним каналима Комунистичке партије, затвора у Сремској Митровици, Југославенске краљевске војске, позиције команданта Космајског и Посавског партизанског одреда те Прве пролетерске бригаде, а послије рата готово десет година обнаша дужност шефа југославенске дипломатије.

 

"Башибозлук, багра и брабоњци устали да обнове Душаново царство. Срби су само против онога ко би хтео да их макар мало опамети, а одушевљено кличу свакоме ко их још више заглупљује, уназађује и унесрећује. Жалосно је што су Срби у цивилизацијском и културном погледу остали на нивоу на коме су били пре сто година. Они нису у сукобу са светом, већ са самима собом, враћајући се на шајкачу и опанак из којих су једва изашли. Био сам и остао Србин, али нисам болесна задрибанда и Србенда. Такви су издали и осрамотили српски народ и наругали се његовој славној историји", 

писао је Коча Поповић у свом дневнику пред смрт 1992. године о бранитељима српства и "Србима по професији". 

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.