Које доба дана је најбоље да поједеш нешто слатко

Било да сте из исхране избацили хљеб, тијесто и све са брашном или да једете све, вјероватно ту и тамо доживите жељу за нечим слатким.

100posto.hr / 22. август 2018

Таква храна је сасвим ок ако се једе умјерено, ако и пожелите угљене хидрате треба само да знате које је најбоље вријеме у дану да се частите. Изгледа да постоји најгоре вријеме у дану за конзумацију прерађених угљених хидрата, а оно би вас могло изненадити.

Према нутриционисткињи и личном тренеру Схауни Саццо намирнице попут бијелог хљеба и пекарских производа не би требало јести за доручак.

- Најважнији тренутак за избалансиран оброк је доручак, тада уносите гориво за остатак дана и бринете се да вам ниво шећера у крви буде постојан. Може бити тешко пронаћи добар доручак, јер смо често у журби, или удовољавамо себи слатком храном попут палачинки - рекла је Саццо. Ако се водите логиком да је боље појести ту калоричну храну што раније, како бисте је 'потрошили' током дана, то би вам на крају могло нашкодити. Зато што нисте тијелу дали довољно енергије за дан који је пред вама.

Према препорукама Саццо никад није добро вријеме да поједете оброк крцат шећером и рафинисаним угљеним хидратима. Без равнотеже коју дају протеини и добри угљени хидрати (воће, поврће), ниво шећера у крви ће нагло порасти, а затим пасти, од чега ћете опет бити гладни и без енергије.

Она савјетује да доручкујете намирнице које су извор протеина и добрих угљених хидрата. На пример тврдо кувана јаја или шаку орашастих плодова, ако желите нешто брзо и што можете да понесете; додајте бутер од бадема у зобену кашу или једите јабуку с кикирики путером. Тост од цијелог зрна са сланином и парадајзом је такође одличан избор за доручак.

- Ако имате намјеру да утолите жељу за нечим слатким и пуним брашна боље је да то поједете пред крај дана, пре него што идете на спавање, тако ћете избјећи пад шећера у крви и нове жеље за нездравом храном - закључила је Саццо.

 

Извор: 100посто.хр

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.