Који витамини се узимају ујутро, а који увече

Суплементи су постали веома популарни у доба пандемије коронавируса. Уколико их пијете, морате знати да је важно и у које доба дана их узимате.

Nova.rs / 10. април 2021

Foto: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

 

Пре свега,  суплементација је оправдана само код особа с доказаним дефицитом одређених витамина, како је објаснила српска биохемичарка Сања Вујичић за Нова.рс.

Оправдано их је узимати када лабораторијски тестови открију стварни мањак витамина, под надзором лекара. Дакле, мањак се надокнађује са циљем да се спрече поремећаји који могу настати као последица недостатка.

Такође, не треба их узимати као превентивну заштиту од неке болести.

“Не провоцирајте свој организам и сигналне путеве у ћелији, разноврсна исхрана и редовна физичка активност једина су призната ефикасна превенција”, каже Вујићић.

Али, ако су вам прописани суплементи, треба знати које доба дана је најбоље за њихово конзумирње. На питање које витамине, минерале и пробиотике би требало да пијемо ујутру, а које увече одговорила је нутрициониста Белинда Киркпатрик за Бодy анд Соул.

Витамин Б

„Постоји осам врста витамина Б и сви помажу у подизању енергије, побољшавају здравље мозга и расположење, умањују нуспојаве ПМС-а и помажу у градњи снажне косе и ноктију“, каже Киркпатрик и упозорава да је важно узимати их ујутру јер подижу ниво енергије и расположење.

Мултивитамини

Мултивитамини садрже мешавину есенцијалних витамина и минерала, а међу њима су често Б витамини. Зато је најбоље узимати их ујутру.

Пробиотици

„Пробиотици су важни за здрав рад система органа за варење јер хране здраве бактерије, делотворнии су код  проблема са варењем и добри су за подизањем имунитета”, објашњава Киркпатрик и додаје да би пробиотике требало узимати ујутру да би се што боље апсорбовали.

Магнезијум

„Магнезијум се често препоручује особама које имају проблема са спавањем, енергијом, главобољама, грчевима у мишићима, успорену пробаву, жељу за слатким или тескобом“, тврди нутрициониста и додаје да магнезијум треба  конзумирати увече због његовог благотворног и умирујућег дејства.

Витамин Д

Најбољи начин да нахраните тело витамином Д је да редовно боравите на сунцу,  али то може бити тешко у зимским месецима, па многи узимају овај додатак исхрани.

„Најчешће је то витамин Д3, а он се најбоље апсорбује увече“, истиче Киркпатрик.

Ако нисте сигурни када би требало да узмете додатак исхрани, увек се можете консултовати са  фармацеутом или доктором.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.