Колапс у САД: Због Трампа 800.000 радника без плате

Док амерички предсједник Доналд Трамп и чланови Конгреса преговарају, око 800.000 радника федералне владе пита се када ће добити сљедећу плату.

BUKA portal / 05. јануар 2019

Федерални службеници САД-а и туристи почели су да осјећају последице блокирања владе.

За то вријеме, улице престонице Вашингтона су пусте, због затворених музеја који се финансирају из федералног буджета, а у националним парковима широм земље нагомилава се отпад, пренео је Глас Америке.

Дјелимичним затварањем владе погођено је девет секретаријата, а њихови радници су или на принудном одмору или долазе на посао, али без плате.

Живот у америчкој престоници је скуп, а многе породице живе од једне до друге плате и немају велику уштеђевину, док мјесечни рачуни стижу на наплату.

Популарни, бесплатни музеји и галерије у оквиру институције "Смитсонијан" радили су неко вријеме после блокаде федералне владе користећи преостале фондове, али су на почетку нове године затворили врата, када су остали без новца.

Међу њима су вашингтонски зоолошки врт, музеји ваздухопловства и афроамеричке историје, Природњачки музеј и неколико галерија. У четвртак је затворено и популарно клизалиште у башти Националне галерије уметности.

Туриста из Бризбејна Ноа Екшн разочарано каже да су дуго путовали до Вашингтона и "када је све затворено то је баш без везе, јер немамо шта да радимо".

Због затварања не раде ни службе за чишћење друмова, те је због клизавих путева повећан број саобраћајних удеса у националним парковима Секвоја и Кингс Кењон у Калифорнији.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.