Колико би просјечног Американца коштало Трампово лијечење?

Предсједник САД Доналд Трамп успјешно се опоравља од вируса корона, али трошкови третмана који је добио током лијечења могли би бити изван домашаја већине његових сународника.

BUKA portal / 09. октобар 2020

 

За већину Американаца након пријема у болницу најважнија брига поред здравља јесте цијена лечења, пише "Гуардиан".

Један Американац који због овога не мора да брине јесте управо Доналд Трамп.

"Имамо најбољу медицинску опрему, имамо најбоље лијекове", рекао је амерички предсједник обраћајући се Американцима након што је отпуштен из националног војног медицинског центра Волтер Рид, не спомињући 210.000 Американаца који су преминули од посљедица Ковид-19.

"Побиједићете. Не дозволите да вам преузме живот",савјетовао је председник.

Али Трамп је успио да прескочи многе формалности (и формуларе) са којима би се суочила велика већина Американаца ако би се нашли у сличној ситуацији.

"Ово је заиста катастрофалан медицински догађај у смислу одласка у болницу и пуно специјализоване његе", рекла је Сара Колинс, потпредсједница за покривање здравствене заштите у Комонвелт Фонду. Резултат би за већину Американаца био "катастрофалан медицински дуг за многе људе".

Стручњаци кажу да би Трампова вожња хеликоптером до и из болнице, дијагностичко тестирање и снимање, експериментални лијекови на рецепт, приватни апартман, цјелодневна њега и додатна лична заштитна опрема коштали најмање стотине хиљада, а можда и милионе долара.

"Већина приватних осигурања уобичајених у САД наплатила би лијечење 3.045 америчких долара", каже Брус Ли, који је направио модел који процјењује колико би Ковид-19 коштао просјечног Американца.

Али Трамп није просјечан. Он је високо ризичан, старији човјек, класификован као гојазан, што су све фактори ризика за озбиљну болест.

Кристећи Лијев модел, некоме попут Трампа вјероватно би било наплаћено 18.579 америчких долара.

Накнаде се, међутим, разликују широм земље. Болнице на америчком западу наплаћују медијану од 93.459 долара пацијентима у Трамповој старосној групи без попуста на осигурање, утврдила је анализа компаније за заштиту података "Фер Хелт".

А то су само најосновнији трошкови за лијечење плућних болести, попут упале плућа, који не покривају специјализоване лијекове на рецепт које је Трамп добио.

Један од лијекова које је Трамп добио био је експериментални моноклонски коктел антитела компаније Регенерон. Ова терапија није доступна јавности и можда никада неће бити одобрена. Обични Американци не могу да јој приступе.

Према једној студији, моноклонски третмани антителима одобрени током посљедњих 20 година коштају у просјеку 96.731 долара. Трампов третман вјероватно је коштао и више од тога, јер је узео око три дозе.

Предсједник је такође примио ремдесивир, антивирусни лијек са ограниченом доступношћу. Земље у развоју плаћају 2.340 долара по пацијенту за петодневно лијечење, док је цијена у САД још виша.

Најјефтинији лијек који је Трамп добио је дексаметазон, генерички кортикостероид који је први пут представљен 1950-их и кошта око 5 долара.

Такође би се вјероватно наплаћивало свако дијагностичко испитивање које је Трамп имао, укључујући рендгенске снимке и ЦТ скенирање. Одличан апартман и храна, за коју се показало да побољшава исход пацијента, често се додатно наплаћују.

Затим су ту вожње хеликоптером. Средња цијена ваздушне хитне помоћи износила је 2016. године 39.000 долара, а Трамп је имао двије - 78.000 долара.

"Врста његе коју је предсједник добио - у овој земљи је врло, врло, врло мало људи, ако не и на свијету, који ће добити тај ниво његе", рекао је Ли.

"Не можете очекивати да ћете добити исти тип лијечења, исту врсту његе или потенцијално исту врсту исхода као предсједник", закључује научник.

А читава дискусија о томе колико би осигурање платило беспредметна је ако немате осигурање, што је био случај за 27 милиона Американаца прије пандемије. Од тада се још 12 милиона придружило редовима неосигураних, захваљујући пратећој економској кризи коју је изазвао Ковид-19.

Према студији у здравству, болнице наплаћују неосигураним пацијентима између 1,5 и 12 пута више од онога што наплаћују осигуравајућим компанијама. А ако не плате, болнице могу да гоне пацијенте судским путем.

 

(Танјуг)


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.